20:59 / 01.06.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do nedjelje razmjerno stabilno i sve toplije

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

Vrijeme u nastavku tjedna moglo bi se komentirati onim poznatim: "Tko je čekao - dočekao je. Ali se i načekao." S prvim danom lipnja gotovo posvuda u Hrvatskoj započelo je ne odviše dugo, ali jedno od dugotrajnijih razdoblja stabilnog vremena, u usporedbi s onim prošla 2 mjeseca. I pritom najprije mnogima ugodnog toplog pa uskoro većinom i iznadprosječno toplog, ponegdje vjerojatno i vrućeg. Zamjetnijeg razvoja oblaka uz mogućnost gdjekojeg pljuska postojat će uglavnom u gorju.

Od potkraj nedjelje ponovno će u većini Hrvatske biti promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu, vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom, te u mnogim krajevima i svježije.

Osim detaljnije vremenske prognoze u nastavku ovog teksta - dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a je u HRT-ovim emisijama "Vrijeme" dodatno komentirala:

"Mnogi će dugo priželjkivano stabilnije vrijeme iskoristiti za boravak u prirodi, a iako će nam dugi rukavi dobro doći zbog svježijih noći, danju će, kako se budemo bližili idućem vikendu, biti sve rjeđe potrebni, no ipak nekima će dobro poslužiti i kao zaštita od sunčeva zračenja jer će UV indeks biti visok pa i vrlo visok. Svakako pripazite i adekvatno se zaštitite boravite li dulje na otvorenom."

Slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U srijedu pretežno sunčano i toplije

dr. sc. Tanja Renko: "Na istoku unutrašnjosti i u srijedu će biti promjenjive naoblake, a uz nju i duljih sunčanih razdoblja. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 10 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Prosječnim dnevnim vrijednostima za početak lipnja približit ćemo se i u središnjoj Hrvatskoj, no noć i jutro još će biti razmjerno svježi za doba godine. Prevladavat će sunčano vrijeme uz povremeno umjerenu naoblaku, posebice sredinom dana i rano poslijepodne.

U gorskoj Hrvatskoj i iduća noć i jutro bit će prilično svježi, uz temperaturu između 4 i 7 °C, a duž obale i na otocima sjevernog Jadrana - malo toplije nego u utorak. Porast temperature osjetit će se danju, a tomu će pridonijeti i obilje sunčana vremena te uglavnom slab vjetar zbog čega će i more biti mirno ili malo valovito.

U Dalmaciji sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku većinom u unutrašnjosti, a rijetko uz obalu. Nakon mjestimičnog jutarnjeg burina danju će uz slab do umjeren jugozapadni vjetar more biti malo valovito. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C u unutrašnjosti te između 13 i 17 °C uz more, a najviša dnevna ugodnih 24 do 26 °C.

Ugodno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu između 23 i 26 °C, bit će i na suncem obasjanom jugu Hrvatske, gdje će također slabu jutarnju buru danju zamijeniti maestral."

Do nedjelje razmjerno stabilno i sve toplije

"Stabilno vrijeme uz vedrinu ili tek malo oblaka nastavlja se na Jadranu i idućih dana. Vjetar i dalje uglavnom slab, a samo će rijetko biti umjerenog sjeverozapadnjaka ili uz obalu ponegdje jugozapadnjaka. Temperatura zraka u daljnjem porastu i do vikenda će dosegnuti prave ljetne vrijednosti pa će se i more postupno ugrijati.

Pretežno sunčano bit će i na kopnu, gdje će u najtoplijem dijelu dana povremeno biti umjerene naoblake, posebno u gorju, gdje će postojati i mogućnost za poneki pljusak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!