U topliju srijedu na Jadranu pretežno sunčano, na kopnu ponegdje oborine

01.02.2022.

20:54

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Početak veljače na kopnu će obilježiti česte izmjene sunčanih i oblačnijih razdoblja s kojima će povremeno biti uglavnom slabe oborine. U srijedu na granici kiše i snijega, a zatim tek vjerojatno na prijelazu s petka na subotu - kiše. Temperatura zraka bit će oko prosječne za doba godine, čak ponekad i malo viša pa će noću izostati izraženiji temperaturni minusi.

Na Jadranu će sunčanih sati biti više, posebice u srijedu i četvrtak. Petak i subota bit će oblačniji i uz mjestimičnu kišu. U nedjelju ponovno vrlo vjerojatno stabilnije, no za detalje i pouzdaniju prognozu potkraj razdoblja treba pričekati još koji dan.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je na na tradicionalne dugoročne prognoze životinja na Svijećnicu:

"Početkom veljače često se u narodu prati ponašanje životinja i na osnovu toga zaključuje - "prognozira" - koliko će nam još trajati zima. Kod nas su "meteorolozi" poput medvjeda, slavuja i mušica manje poznati od svjetski znanog američkog svisca Phila, ali podjednako dobri. Detaljnije o njima, kao i preliminarnoj analizi dosadašnje zime i znanstveno utemeljenoj dugoročnoj prognozi njezina nastavka, te proljeća i ljeta možete pročitati u internetskom Meteokutku HRT-a."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U topliju srijedu na Jadranu većinom sunčano, a na kopnu oblačnije, ponegdje i oborine

Dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka s kojom će lokalno biti i malo oborine na granici kiše i snijega. Poslijepodne sunčanije, posebice prema zapadu. Bit će i razmjerno vjetrovito uz umjeren i umjereno jak sjeverozapadni vjetar.

Umjerenog sjeverozapadnjaka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, no još rano ujutro puhat će jugozapadni vjetar. Kroz dan će svakako biti i duljih sunčanih razdoblja, a prijepodne može uz prolazno više oblaka mjestimice pasti i vrlo malo kiše ili snijega.

U gorju djelomice sunčano, a na sjevernom Jadranu i prevladavajuće sunčano. Noću i ujutro po gorskim kotlinama vjetar slab pa je moguća magla, a danju će puhati umjeren sjeverni vjetar. I duž obale sjeverni i sjeverozapadni vjetar bit će umjerene jakosti, no na pojedinim mjestima treba računati i na prolazno jak vjetar, posebice podno Velebita i na otvorenome moru.

U Dalmaciji će uz mnogo sunčanih sati te znatno slabiji vjetar nego u utorka danju biti toplije, no treba računati na hladno jutro. Pritom i na mraz pri tlu, svakako izraženiji u unutrašnjosti, no bit će ga i uz obalu. Puhat će umjeren, mjestimice i umjereno jak vjetar, uglavnom sjeverni i sjeverozapadni te će more biti umjereno valovito, na otvorenom i valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske pretežno sunčano uz umjeren do jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo

"U četvrtak će u unutrašnjosti biti suho i djelomice sunčano. U petak i subotu oblačnije, posebice u gorju gdje će prevladavati oblačno vrijeme. Povremeno će biti i kiše, u petak ponajprije u gorju, a u subotu je u malim količinama može biti nakratko i drugdje. Temperatura zraka bit će oko prosječne za doba godine.

Na Jadranu četvrtak većinom sunčan, a zatim će s jugom stići oblaci te će već u petak na sjeveru biti povremene kiše, a u subotu - kada će jugo zamijeniti bura - i drugdje.", prognozirale je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!