U četvrtak kišovito i vjetrovito, na kopnu ponegdje i snijeg

01.12.2021.

19:50

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HTV / HRT

"Četvrtak će biti vjetrovit i kišan, posebno drugi dio dana, kada će se temperatura zraka sniziti te će uglavnom u Gorskom kotaru i Lici padati susnježica i snijeg.

U petak postupan prestanak oborine te razvedravanje, na Jadranu uz često jaku buru, ponegdje s olujnim udarima, a na kišu treba računati još većinom na jugu.

Vikend će početi hladnim jutrom, zatim sunčano te uglavnom bez oborina na koje opet treba računati u oblačniju nedjelju, tijekom koje je na Jadranu moguća i obilnija kiša, mjestimice i neverini.

Početkom novog tjedna podjednako hladno uz diljem Hrvatske uz manju vjerojatnost za oborine.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U četvrtak kišovito i vjetrovito, na kopnu ponegdje i snijeg

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak prijepodne na istoku Hrvatske manje oblaka nego poslijepodne. Pritom od sredine dana kiša, koja je najmanje izgledna u Srijemu. Navečer i u noći u područjima na većoj nadmorskoj visini može biti susnježice i snijega. Južni i jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverni, a najviša temperatura bit će od 12 do 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro od 4 do 8 °C, tijekom prijepodneva uz jugozapadnjak između 8 i 13 °C, a popodne, kada će zapuhati sjeverni vjetar, pad temperature. Povremena kiša već u prvom dijelu dana, a osobito u drugom, pri čemu je navečer moguća susnježica i snijeg ponajprije na Kordunu i u Banovini.

Kiša ponegdje u gorju te na sjevernom Jadranu može biti obilnija, lokalno i uz grmljavinu. Jugozapadnjak, na moru i južni vjetar, u početku jak, na udare i olujan, prema kraju dana okrenut će na sjeverni i buru. U Gorskom kotaru te u Lici s padom temperature kišu će zamijeniti snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača.

I u Dalmaciji kiša uglavnom u drugom dijelu četvrtka. Ponegdje će biti obilna, a izgledni su i neverini, posebno na moru. Uz umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i južni vjetar, lokalno će biti podizanja razine mora. Temperatura zraka uglavnom od 11 do 16 °C, u unutrašnjosti Dalmacije između 6 i 12 °C.

Podjednake vrijednosti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će dan biti kišan, lokalno uz neverine te veću količinu kiše. Bit će i vjetrovito, s umjerenim i jakim, uglavnom na otvorenom moru i olujnim južnim vjetrom i jugom."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"Petak u početku na kopnu još oblačan s kišom i snijegom uglavnom na istoku te u Lici. Zatim poslijepodne razvedravanje. U subotu većinom sunčano i još malo hladnije, posebno ujutro, a u nedjelju ponovno kiša, mjestimice i snijeg, i to poglavito u gorju.

Kiše će u nedjelju biti i na moru, ponegdje moguće opet obilnije, lokalno uz neverine. Prije toga, u prvom dijelu vikenda suho i uglavnom sunčano te hladnije sa sjeverozapadnjakom i burom, koja će u petak biti jaka s olujnim udarima. Pritom će kiše, mjestimice i u obliku pljuskova s grmljavinom, biti na jugu u prvom dijelu petka.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!