Petak barem djelomice sunčan, na kopnu i topliji, gdjegod malo kiše

18.05.2023.

Zadnja izmjena 22:27

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon kiša napokon "samo" lokalni pljuskovi! - I to je najviše što od umjerene stabilizacije i zatopljenja u idućim danima možemo tražiti. Danju će temperatura od vikenda uglavnom biti oko 25 °C, uz sunčana prijepodneva pa popodnevne razvoje oblaka te tu i i tamo ponekog pljuska - osobito u subotu, i to najčešće u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu, gdje će u petak i nedjelju ujutro ponegdje biti bure, podno Velebita i jake, a u subotu na dijelu obale prolazno umjerenog juga.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Petak barem djelomice sunčan, na kopnu i topliji, gdjegod malo kiše

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U petak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno i uglavnom suho. Popodne sunčana razdoblja, ali i mogućnost za pljusak praćen grmljavinom. Jutarnja temperatura od 10 do 12 °C, danju oko 20 °C - osjetno toplije nego u četvrtak.

U središnjoj Hrvatskoj
umjereno i pretežno oblačno te također uglavnom suho. Malo kiše može pasti rano ujutro i opet kasnije navečer uz granicu sa Slovenijom, a sredinom popodneva lokalno je moguć pljusak. Najviša temperatura bit će između 17 i 19 °C.

U Gorskom kotaru i Lici
većinom oblačno s vrlo malo kiše, ujutro temperatura od 6 do 9 °C, danu oko 15 °C. Toplije će biti na barem djelomice sunčanom sjevernom Jadranu, ponegdje danju i do i 22 °C. Puhat će većinom umjerena bura, ponajmanje sredinom dana. Ujutro pod Velebitom još jaka, lokalno s olujnim udarima pa more mjestimice može biti i valovito.

U Dalmaciji
će prevladavati sunčano, u unutrašnjosti s dnevnim razvojem oblaka i malom vjerojatnosti za pljuskove, ugavnom prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Ujutro i navečer mjestimice umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar s mora. Najviša temperatura zraka iizmeđu 22 i 24 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
moguće i do 26 °C, uz prevladavajuće sučano. Ujutro burin, popodne do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, more malo do umjereno valovito s temperaturom oko 18 °C."

Toplije, ali i dalje nestabilno

"Za vikend i početkom idućega tjedna nastavak zatopljenja uz duga suha i djelomice sunčana razdoblja koja će osobito sredinom dana biti lokalno prekinuta jačim razvojem oblaka i pokojim pljuskom te ponegdje grmljavinom, osobito u subotu, a ostalih dana uglavnom u gorju ili unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar.

Na Jadranu
prijepodneva pretežno sunčana, a sredinom dana lokalni razvoji oblaka, uz samo rijetke "posjete" pjuskova. U subotu promjenjivije, ponegdje malo kiše uz prolazno umjereno jugo u Dalmaciji. Ostalih dana ujutro će mjestimice biti umjerene bure, a tijekom ugodno toplih popodneva slabog vjetra s mora i sjeverozapadnjaka na otocima.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!