U utorak pretežno sunčano, bura, magla...

18.10.2021.

19:03

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

U utorak i srijedu još stabilno - barem djelomice sunčano, ujutro mjestimice uz maglu i niske oblake, osobito po nizinama unutrašnjosti, te uz porast temperature zraka, gdjegod i u kopnenom području poslijepodne na oko 20 °C.

U srijedu jača južina - jugozapadnjak u unutrašnjosti te jugo na Jadranu - kao najava promjenjivijeg vremena u četvrtak i svježiji petak, ponegdje i u još svježiju subotu. Povremeno će padati kiša, mjestimice i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom. Pritom će bura na sjevernom Jadranu zapuhati u petak, a u subotu će se proširiti na veći dio obale.

Tijekom vikenda vjerojatno opet stabilnije, ali razmjerno svježe.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U utorak pretežno sunčano, bura, magla...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimice magla i niski oblaci. Tijekom dana pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano, ujutro ponegdje s maglom.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima ujutro i prijepodne ponegdje magla i niski oblaci, a zatim djelomice sunčano uz uglavnom slab vjetar. U noći i ujutro uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura, a zatim tijekom dana zapadnjak i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 19 i 21 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, a more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 7 °C, na moru između 10 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 22 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru - sjeverozapadni."

U srijedu još stabilno, pa uz južinu promjenjivije


"U srijedu u unutrašnjosti uglavnom suho i djelomice sunčano. U četvrtak uz sve više oblaka mjestimice će biti kiše, osobito u zapadnim krajevima i gorju. U petak većinom oblačno s kišom koja ponegdje može biti i obilnija, a umjereno će i osvježiti. Zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak mjestimice biti i jak.

Na Jadranu u srijedu pretežno sunčano i danju ugodno toplo, ali na sjevernom dijelu mjestimice može pasti i malo kiše, osobito na riječkom području. U četvrtak i osobito petak promjenjivo i pretežno oblačno mjestimice s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu će zapuhati jugo, koje će jačati, pa će u četvrtak biti jako i olujno, a u petak na sjevernom dijelu bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!