U utorak barem djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho

17.05.2021.

21:00

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HRT / HRT

"Utorak će početi uglavnom suhim vremenom i svježijim jutrom nego u ponedjeljak, na kopnu ponegdje i maglom, no već tijekom osjetno toplijeg poslijepodneva raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu, koje će posvuda gotovo sigurno biti u noći i u srijedu prijepodne, kada će na kopnu ponovno zamjetno osježiti. Promjenjivost vremena vidjet će se i u čestim promjenama smjera i jačine vjetra, a malo izraženiji bit će sjeverozapadnjak te osobito bura u srijedu.

U četvrtak ponovno sunčanije, uz samo rijetke pljuskove, a najstabilnije u topliji petak, što može biti korisna informacija planirate li radove na otvorenome. Već za vikend diljem Hrvatske raste vjerojatnost za promjenjivije vrijeme.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U utorak barem djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho

dr. sc. Tanja Renko: "Utorak će na istoku unutrašnjosti biti u znaku pretežno sunčanog vremena, iako ponegdje nakon jutarnje kratkotrajne magle. Poslijepodne će lokalno biti jačeg razvoja oblaka, uz povećanje vjerojatnosti za poneki pljusak, ponajprije u zapadnim predjelima. Jutro će biti svježe, no dnevna temperatura oko 22 °C.

Danju mnogima ugodno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali nakon razmjerno svježeg jutra, ponegdje uz maglu, posebice na širem karlovačkom području. Prijepodne će proteći uz pretežno sunčano vrijeme, a prema večeri rast će vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu.

Lokalnih nestabilnosti poslijepodne može biti i u gorju te u Istri, uz povremeno umjereno naoblaku, a u noći na srijedu jače će se naoblačiti. Prijepodne će pak biti sunčano, ujutro po kotlinama i maglovito. Puhat će slab i umjeren jugozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu prema večeri i jugo u jačanju. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10 °C u gorju i u unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima između 11 i 15 °C. Najviša dnevna od 16 do 21 °C.

U Dalmaciji će dan početi vedrinom, a zatim će oblaka biti rijetko i malo. Samo će u unutrašnjosti, posebice poslijepodne u gorju biti i jačeg razvoja uz malu vjerojatnost ponekog pljuska. Vjetar slab do umjeren, većinom jugozapadni, a najviša dnevna temperatura između 21 i 23 °C.

I na jugu Hrvatske podjednako toplo i većinom sunčano. Uz slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak more će biti uglavnom malo valovito, temperature između 18 i 20 °C."

I dalje promjenjivo

"Srijeda će ponovno biti promjenjivija, osobito u prvom dijelu dana, kada su mogući i izraženiji pljuskovi, ponajprije na sjevernom Jadranu. Zapuhat će jaka bura, zatim sjeverozapadnjak. Četvrtak i petak bit će većinom sunčani.

U unutrašnjosti u srijedu također vrlo promjenjivo i svježije, uz mjestimice i obilniju kišu. Četvrtak će već biti sunčaniji, no i dalje nestabilan, uz pljuskove ponajprije na zapadu. Petak će najvjerojatnije biti najstabilniji dan u tjednu. Naime, već za vikend raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme, osobito na zapadu zemlje.", prognozirala je za HRT Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!