U petak djelomice sunčano i većinom malo hladnije, uz buru

17.03.2022.

17:50

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Nastavlja se uglavnom suho vrijeme, pa će u mnogim krajevima i sljedećih dana oborine sasvim izostati, baš kao i u dosadašnjem dijelu ožujka. Nakon kraćeg malo toplijeg razdoblja, zapravo primjerenijeg dobu godine, idući će dani - unatoč pretežno sunčanom vremenu - opet biti većinom hladniji, posebice vikend, kada će u kopnenom području ponovno biti jutarnjih temperaturnih "minusa". Pritom će na Jadranu puhati bura - povremeno jaka, ponegdje i olujna.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tanja Renko, Foto: Vrijeme/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTv/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U petak djelomice sunčano i većinom malo hladnije, uz buru

Dr. sc. Tanja Renko: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu više sunčanih sati nego u četvrtak, ali i dalje uz povremeno više oblaka. Puhat će slab do umjeren vjetar, većinom istočni. Jutro hladnije nego u četvrtak, uz najčešći najnižu temperaturu od 0 do 3 °C, a danju temperatura podjednaka kao u četvrtak - između 10 i 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj svježije nego u četvrtak. Danju s promjenjivom naoblakom dulja sunčana razdoblja, a treba računati i na povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar te mjestimičan jutarnji mraz pri tlu. Naime, najniža će temperatura obiti između -1 i 3 °C.

S hladnim jutrom počet će dan i u gorju, a osobito ujutro te ponovno navečer na sjevernom će Jadranu puhati često jaka, podno Velebita i olujna bura, koja može stvarati teškoće u prometu. Više će sunčana vremena biti na otocima, dok će u gorju i podvelebitskom dijelu povremeno nebo biti i sasvim prekriveno oblacima.

U Dalmaciji pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, ujutro te ponovno navečer s umjerenom i jakom burom. Bura će sredinom dana oslabjeti pa će more biti malo i umjereno valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske pravi proljetni ugođaj uz najvišu dnevnu temperaturu između 16 i 18 °C. Bura će lokalno biti jaka u jutarnjim i večernjim satima, a sredinom dana će biti mirnije uz slab i umjeren vjetar s mora."

I sljedećih dana većinom suho i razmjerno hladno, na Jadranu i vjetrovito


"Vikend i početak idućega tjedna na Jadranu i dalje uz buru, pri čemu će najvjetrovitija biti subota. Stabilno vrijeme uz prevladavajuću vedrinu obilježit će i kalendarski početak proljeća - ove godine u nedjelju, koja će biti i najsvježija.

I u unutrašnjosti se nastavlja uglavnom suho vrijeme, no bit će još malo hladnije te se treba pripremiti i na hladne noći i jutra uz temperaturne "minuse", ponegdje i mraz. U subotu će povremeno biti umjerene naoblake, no nedjelja i ponedjeljak u znaku vedrine.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!