Prognoze i dalje bruje - zima se još dokazuje

17.03.2021.

19:55

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Teško bi itko rekao za ovu zimu na odlasku da pokazuje zube, ali također bi malo tko, stojeći na zubatom suncu, rekao da su ovoj zimi dani odbrojeni. Iako rijetke i uglavnom u obliku pljuskova - oborine će i u četvrtak na kopnu često biti na granici kiše i snijega. U petak malo rjeđe pa opet češće za vikend. Pritom će biti podjednako toplo, odnosno hladno. Na moru će doduše jutarnja temperatura malo porasti pa će biti manje mraza, ali ojačat će bura, u subotu na jugu i jugo, pri čemu će kiša biti češća u Dalmaciji, u čijoj unutrašnjosti za početak proljeća može pasti i malo snijega.", prognozirao je u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto.

I u četvrtak nestabilno i razmjerno hladno

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "I u četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno, za sredinu ožujka relativno hladno, a dojam hladnoće pojačavat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Mjestimice će pasti malo kiše, mogući su i sporadični pljuskovi snijega, osobito u Srijemu, i to već od jutra te opet rano poslijepodne. Jutarnja temperatura bit će od -2 do 2 °C, a najviša dnevna oko 8 °C.

Malo stabilnije bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će sporadični pljuskovi biti izgledniji na Banovini i širem karlovačkom području, ali jutarnji mraz i dnevna temperatura od samo 8 °C u kombinaciji s umjerenim sjevernim vjetrom ostavljat će dojam hladnoće koja nije uobičajena u posljednjim danima zime.

Uz još nižu temperaturu u gorju će biti hladno, ujutro i do -4 °C, danju oko 5 °C, a mraza će ujutro opet biti i u unutrašnjosti Istre, ponegdje i na obali sjevernog Jadrana. Umjerena bura ujutro će podno Velebita imati jake i olujne udare pa valja pripaziti u prometu: u cestovnom dodatno na mjestimice skliske kolnike zbog povremene lokalne kiše, a u pomorskom na umjereno valovito i prijepodne još valovito more.

Na srednjem Jadranu će osobito valovito biti u šibenskom akvatoriju, gdje će jaka bura najdulje puhati. Bit će razmjerno hladno, ujutro ponegdje vjerojatno pri tlu s mrazom, osobito u unutrašnjosti Dalmacije.  I tijekom dana će, uz djelomice sunčano vrijeme i najvišu temperaturu zraka između 8 i 12 °C, za uživanje u kavi na otvorenom, osim sunčanih naočala, mnogima dobro doći i zimska jakna.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobiljma. Ujutro mjestimice bura, danju umjeren sjevarnjak pa zapadnjak. Najniža temperatura od 2 °C u unutrašnjosti do 7 °C uz more, a danju oko 10 °C."

U petak stabilnije pa opet češće oborine

"Nakon sunčanijeg i stabilnijeg petka na kopnu će od subote biti oblačnije. Osim mjestimične kiše, za početak proljeća past će i malo snijega, osobito u gorju, u nedjelju još uglavnom samo na istoku i u višim predjelima u unutrašnjosti Dalmacije. Pritom će dojam zime podržavati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će nakon sunčanijeg petka, u subotu biti promjenjivo s kišom, koja će se najdulje zadržati na jugu, gdje će puhati i jako jugo. Od nedjelje bura duž dijele obale - na sjeveru vjerojatno s orkanskim udarima. Pa iako će jutra biti malo manje hladna, proljetnu toplinu morat ćemo još pričekati.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!