U četvrtak najprije oblaci, ponegdje i kiša, pa razvedravanje i jačanje bure

17:59 / 17.11.2021.

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Niz na kopnu prohladnih te oblačnih i tmurnih dana bliži se kraju, a i na Jadranu će u petak i subotu biti sunčanije nego u prvom dijelu tjedna. Oblaci će se djelomice raskinuti već u četvrtak navečer nakon mjestimične kiše, na Jadranu ponegdje i grmljavine.

Od petka do kraja tjedna u nizinama jutarnja magla, u nedjelju i dugotrajna, uz najnižu temperaturu zraka nižu nego prošlih dana, ponegdje i uz slab mraz. Dnevna temperatura bit će u porastu.

Početkom idućeg tjedna vjerojatno opet oblačnije, uz mogućnost kiše, osobito na Jadranu. Malo je može pasti već u nedjelju, kada će zapuhati jugo i postupno se naoblačiti.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i nedavnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U četvrtak najprije oblaci, ponegdje i kiša, pa razvedravanje i jačanje bure

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Na Dan sjećanja u Vukovaru i okolici te ostalom dijelu istočne Hrvatske bit će oblačno. Malo kiše može pasti uglavnom na zapadu. Navečer i prema kraju dana sa sjevera će se djelomično razvedravati. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar te pojačavati osjet hladnoće, uz temperaturu od 5 do 10 °C.

Pretežno oblačno i tmurno i u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne i sredinom dana mjestimice može pasti vrlo malo kiše ili rosulje. Kasno popodne i navečer na sjeveru je izgledno djelomično kidanje oblaka. Temperatura zraka većinom od 5 do 9 °C.

Malo kiše moguće je i u oblačnim gorskim predjelima, prijepodne ponegdje i duž obale sjevernog Jadrana, gdje će popodne biti više sunčanih razdoblja nego u srijedu. Bura će ojačati na umjerenu i jaku, pod Velebitom na udare olujnu. Temperatura u gorju od 3 do 7 °C, a dnevna na moru između 13 i 16 °C.

U Dalmaciji više oblaka u noći i prijepodne, kada mjestimice još može pasti malo kiše, a na otocima i zagrmjeti. Kiša će u Škabrnji i okolici vjerojatno padati samo tijekom noći i jutra, a danju će biti i sunčanih razdoblja. Umjereno jugo u noći će na sjeveru okrenuti na buru, koja će se zatim širiti duž obale.

I na krajnjem jugu Hrvatske u prvom dijelu petka promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, a na otocima te prema otvorenome moru i s grmljavinom. Umjereno i jako jugo slabjet će i postupno okretati na buru. Dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, u zaobalju malo niža."

U nastavku tjedna većinom stabilnije

"Idućih dana na kopnu će biti više sunčanih razdoblja, ponegdje i duljih, zbog kojih će porasti i dnevna temperatura. No, jutra će biti hladnija, ponegdje uz mraz, a u nizinama mjestimice i uz maglu, koja se u nedjelju ponegdje može dulje zadržati.

Na Jadranu pretežno sunčano. Niskih oblaka uglavnom će biti u Istri, od nedjelje i drugdje. Prema kraju tjedna raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu. Bura će u petak oslabjeti i okrenuti na umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a u nedjelju će opet zapuhati jugo. Jutra će biti malo svježija, no dnevna temperatura će porasti.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!