U nedjelju većinom sunčano, često i vruće, na Jadranu ponegdje jaka bura

16.07.2022.

20:38

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

Slijede većinom sunčani dani, na Jadranu i vedri, te ponovno topliji i uglavnom vrući. I to koliko!? U drugoj polovini novoga tjedna najviša dnevna temperatura zraka ponegdje će biti i viša od 35 °C pa ćemo se opet morati prilagođavati toplinskom valu koji može utjecati na zdravlje. Osim zbog vrućine, često i sparine, bit će dobro "držati" se hladovine i zbog i dalje vrlo visokog UV indeksa - mjere štetnog sunčevog zračenja.

Valja spomenuti kako će svježine sve više nedostajati i noću, osobito u većim gradovima i na Jadranu, gdje će danju puhati maestral, a noću i ujutro umjerena bura, u nedjelju još gdjekad i jaka, s olujnm udarima, posebice podno Velebita.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima i danima, koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković. Njezine i prognoze ostalih službujućih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju većinom sunčano, često i vruće, na Jadranu ponegdje jaka bura

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano, no u noći još uz prolazno više oblaka može pasti poneka kap kiše. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a s jutarnjih 15 ili 16 °C temperatura će danju porasti do 28 ili 29 °C.

Podjednake vremenske prilike i u središnjoj Hrvatskoj. U noći će mjestimice biti povećane naoblake, a moguće i malo kiše, no danju pretežno sunčano uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak i popodnevnu temperaturu između 28 i 30 °C.

Malo kiše može pasti u noći i u gorju, a danju na zapadu zemlje sunčano, osobito na sjevernom Jadranu. No, bit će razmjerno vjetrovito, u gorju uz umjeren sjeveroistočnjak, a na sjevernome Jadranu u prvom dijelu dana mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, pa će i more ponegdje biti valovito. Bura će popodne slabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji sunčano i vruće, popodne u unutrašnjosti lokalno uz umjerenu naoblaku. Bura samo na sjeveru mjestimice jaka, a od sredine dana okrenut će na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Ponegdje jaka bura na jugu Hrvatske će puhati tek u noći na ponedjeljak, a u nedjelju poslijepodne blago osvježenje na obalu će donositi jugozapadnjak. Prevladavat će sunčano, poslijepodne u zaobalju uz malu vjerojatnost za poneki lokalni pljusak. Jutarnja temperatura između 23 i 25 °C, a popodnevna od 32 do 35 °C."

Ponovno stabilno i sve toplije

"Idućih dana na Jadranu vedro i vruće, u noći i ujutro uz umjerenu, samo još u ponedjeljak mjestimice i jaku buru, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. U drugoj polovini tjedna raste pak vjerojatnost za novi toplinski val.

I na kopnu od srijede na snazi upozorenja na vrućinu. Prevladavat će sunčano, početkom tjedna još uz razmjerno svježa jutra i povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!