Četvrtak sunčaniji, uglavnom uz buru, ali na kopnu i većinom svježiji

16.03.2022.

21:08

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"U četvrtak i petak nad kopnenim predjelima još će se zadržavati manja količina vlage te ponegdje donositi oblačnije vrijeme i vrlo malo kiše. Sa sjeveroistočnim vjetrom stizat će sve hladniji zrak, pa će se i temperatura sniziti, a od sunčanijeg vikenda ponovno će biti jutarnjih "minusa" i mjestimičnog mraza. Najsvježiji dan vjerojatno će biti nedjelja - prvi dan proljeća.

Kraj zime i početak proljeća na Jadranu će obilježiti sunčano vrijeme i malo niže vrijednosti temperature zraka. Dojam hladnoće pojačavat će bura - umjerena i jaka, s olujnim udarima podno Velebita, koji su u vjetrovitiji petak i subotu mogući i drugdje na obali.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kraktu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u duljoj emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" komentirala je i količinu oborine ovogodišnjega ožujka:

"Ovo malo kiše što je nakon dosta vremena palo u unutrašnjosti, nažalost, nije dovoljno za vegetaciju jer je osim razmjerno hladnog vremena dosadašnji tijek ožujka obilježila i suša. Palo je vrlo malo kiše, ponegdje čak i nimalo, a sušno razdoblje moglo bi se nastaviti do kraja mjeseca."

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak sunčaniji, uglavnom uz buru, ali na kopnu i većinom svježiji

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Oblaci će se i i u četvrtak zadržavati nad istokom Hrvatske, osobito u Podunavlju i Posavini, gdje će prevladavati oblačno, još uz mogućnost poneke kišne kapi. Više sunčanih sati bit će na sjeveru i zapadu područja. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bit će niža nego u srijedu - ujutro oko 4 °C, a danju od 11 do 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju malo toplije nego na istoku, uz temperaturu od 13 do 15 °C. Vjetar također povremeno umjeren sjeveroistočni, no bit će sunčanije, samo mjestimice uz umjerenu naoblaku u južnijim krajevima.

U gorju promjenjiva naoblaka, u Lici ponegdje i malo kiše. Na obali i otocima sjevernog Jadrana prevladavat će sunčano, ali bit će i razmjerno vjetrovito uz umjerenu i jaku buru, s olujnim udarima pod Velebitom. More pritom malo i umjereno valovito. Dnevna temperatura zraka oko 16 °C na moru, a u gorju od 8 do 11 °C.

Nakon razmjerno mirnog jutra sve jača bura i u Dalmaciji, najprije na sjeveru. Drugdje duž obale sredinom dana umjeren vjetar s mora, a bura će jačati tek predvečer, uz nju i malo do umjereno valovito more. Prevladavat će sunčano, a temperatura će s jutarnjih od 6 do 9 °C, u unutrašnjosti oko 3 °C, danju porasti na 17 °C.

Na jugu Hrvatske danju podjednako toplo i pretežno sunčano, sredinom dana s umjerenom naoblakom. Slaba i umjerena bura jačat će tek navečer, a popodne će prolazno zapuhati umjeren jugozapadni vjetar."

Slijedi stabilnije, ali i opet hladnije

"Na kopnu će se idućih dana temperatura postupno sniziti pa će za vikend jutra opet biti hladna, mjestimice s mrazom. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, a prevladavat će sunčano. Samo u petak još mjestimice više oblaka, a malo kiše moguće je u gorju.

Na Jadranu pretežno sunčano, za vikend i vedro. Temperatura zraka bit će u manjem padu, a osjet hladnoće pojačavat će druga "marčana" bura, umjerena i jaka, s olujnim udarima uglavnom pod Velebitom. Prvoga dana proljeća - u nedjelju - bura će postupno slabjeti.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!