U četvrtak razmjerno toplo te većinom suho, pa i barem djelomice sunčano

16.02.2022.

19:25

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

europski MeteoAlarm sustav - upozorenja na opasne vremenske pojave u četvrtak

europski MeteoAlarm sustav - upozorenja na opasne vremenske pojave u četvrtak

Foto: MeteoAlarm/HTV / HRT

"Neuobičajena toplina se nastavlja i poneke će dane poslijepodnevna temperatura zraka dosegnuti i prave proljetne vrijednosti, što će i prirodu potaknuti na buđenje. Četvrtak i petak bit će uglavnom suhi, no od subote do ponedjeljka treba računati na povremenu oborinu, pogotovo na zapadu zemlje. No i sunčanih će razdoblja uz promjenjivo vrijeme biti podosta. Na Jadranu će veći dio razdoblja puhati jugo koje će u subotu ponegdje biti i vrlo jako, a u nedjelju će kratkotrajno okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, a onda opet vjerojatnost za njih ponovno raste u utorak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na upozorenja visokog - crvenog stupnja - koje su prognostičari Njemačke, Poljske i Slovačke za četvrtak objavili u europskom MeteAlarm sustavu zbog opasnih vremenskih pojava, posebice olujnog vjetra, a na kraju je, uz grafikon prognoziranog hoda prizemnog atmosferskog tlaka zraka, i dodatno komentirala razmjerno promjenjivo te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme sljedećih dana u Hrvatskoj i bližoj okolici:

"Izraženije hladnoće u idućim danima neće biti. Štoviše, neuobičajena toplina vrlo vjerojatno obilježit će veći dio mjeseca, a promjenjivost vremena zorno se može vidjeti na promjenama u tlaku zraka, što će oni osjetljivi na promjene vremena zasigurno osjetiti."

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak razmjerno toplo te većinom suho, pa i barem djelomice sunčano

Dr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu s promjenjivom naoblakom lokalno može pasti i poneka kap kiše. Ujutro je rijetko moguća magla, ponajprije u Posavini, no u nastavku će dana biti razmjerno vjetrovito - jugozapadnjak umjeren pa i jak navečer će okrenuti na sjeverozapadnjak. Bit će toplije nego u srijedu.

I u središnjoj Hrvatskoj iznaprosječno toplo, uz poslijepodnevnu temperaturu između 14 i 17 °C, a i jutarnja će biti viša od uobičajene za ovo doba godine. Više će sunčana vremena biti poslijepodne, a ujutro lokalno može pasti i vrlo malo kiše. Iako razmjerno toplo, nekima bi mogao smetati vjetar.

I gorju jugozapadnjak jak i vrlo jak, na udare mjestimice i olujan, pa svakako treba prilagoditi planirane aktivnosti na otvorenom. Na sjevernom Jadranu vjetar slab i umjeren južni i jugo. Oblaka će povremeno biti dosta, pogotovo u prvom dijelu dana pa će sunčana razdoblja biti češća popodne. Oblačnije će se zadržavati na širem riječkom području.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano i uz uglavnom slab do umjeren vjetar, većinom jugozapadni i jugo pa će more biti mirno i malo valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 0 do 5 °C, a duž obale i na otocima između 5 i 9 °C. Najviša dnevna oko 14 °C.

Podjedne vrijednosti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti tiho ili uz slab vjetar. Uz dosta sunčana vremena dan će mnogima biti ugodan za boravak na otvorenom."

Petak još razmjerno stabilan pa opet promjenjivo

"I u petak će duž većeg dijela obale Jadrana biti dosta sunčanih sati. Oblaci će se s jugom ponajviše nakupljati na sjeveru, gdje će na širem riječkom području pasti i malo kiše. Jača promjena stiže u noći sa subote na nedjelju.

U unutrašnjosti petak
većinom sunčan, i dalje uz jugozapadnjak te razmjerno topao. Za vikend naoblačenje i mjestimične oborine, u subotu ponajprije na zapadu. U nedjelju postupno smirivanje, no u višem gorju u noći i uz stvaranje barem tanjeg snježnog pokrivača.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!