U četvrtak najprije sunčano pa naoblačenje, ponegdje i pljuskovi

16:59 / 15.06.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Prevladajuće sunčano vrlo toplo i ponekad vruće vrijeme idućih dana neće biti posve stabilno. Treba računati s mogućim lokalnim pljuskovima, ponegdje krajem četvrtka i izraženijim, osobito na sjeverozapadu unutrašnjosti, zatim uglavnom slabijim, ali češćim i rasprotranjenijim u petak popodne. S petka na subotu zapuhat će prolazno i kratkotrajno jaka bura.

Od subote stabilno, sunčano i prema sredini sljedećeg tjedna sve toplije. Vrućina će biti sveprisutna, vrlo izražena - vjerojatno dovoljna i za toplinski val koji može djelovati na zdravlje.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" sjetio se i tijelovskih procesija, a i pripremio sažeti pregled dosadašnje i prognozu buduće temperature zraka u Zagrebu i Splitu, uz odstupanja od prosječnih i ekstremnih lipanjskih vrijednosti:

"Prijepodnevne blagdanske procesije proći će uz sunčano i mirno vrijeme, a nestabilnosti na sjeveru uglavnom će tek kasnije popodne sakriti sunce. Ali bez brige, ni sunca ni vrućine neće nedostajati. Zapravo raste vjerojatnost da će nakon iznadprosječno toplog prvog dijela lipnja - i u nastavku mjeseca i jutarnja i dnevna temperatura biti bar malo iznad prosjeka ne samo na Jadranu, nego i u kopnenom području, gdje će odstupanje najviše dnevne temperature biti većinom još izraženije nego na moru."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak najprije sunčano pa naoblačenje, ponegdje i pljuskovi, grmljavina

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak će na sunčanom jugu Hrvatske more biti mirno ili tek malo valovito. Ujutro toplo, od 18 do 23 °C, danju uz umjeren vjetar s mora najviša temperatura zraka između 28 i 31 °C.

Podjednako toplo bit će i u sunčanoj Dalmaciji. Kasnije popodne u unutrašnjosti će biti umjerene naoblake. Ujutro burin, popodne većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Na zapadu prijepodne sunčano, poslijepodne uz lokalni razvoj oblaka ponegdje će pasti malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar uglavnom slab, duž obale sjevernog Jadrana sredinom dana do umjeren zapadni. Najniža temperatura zraka u gorju i unutrašnjosti Istre od 12 do 14 °C, drugdje između 17 i 23 °C. Najviša uglavnom od 25 do 30 °C.

Nakon pretežno sunčanog jutra i vruće sredine dana, u središnjoj Hrvatskoj će kasnije popodne i tijekom noći na petak lokalno biti pljuskova praćenih grmljavinom, koji osobito na sjeveru i zapadu mogu biti izraženiji. Osim prolazno uz pljuskove, vjetar će uglavnom izostati.

Ujutro će neki na istoku Hrvatske imati dojam svježine, uz najnižu temperaturu od 11 do 14 °C, no uz prevladavajuće sunčano vrijeme i slab do umjeren jugoistočnjak veći dio dana bit će vrlo toplo pa čak i vruće uz najvišu temperaturu i do 31 °C."

U petak još pljuskovi pa stabilnije

"Djelomice sunčan petak još na kopnu neće biti posve stabilan - u popodnevnim satima može biti lokalnih pljuskova. Prolazno će zapuhati i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će i malo osvježiti. Od subote sunčano i stabilno, od nedjelje gotovo posvuda vruće.

Na Jadranu u petak uglavnom sunčano, ali uz poneki podnevni pljusak. Zapuhat će bura, podno Velebita već od sredine dana jaka, a oslabit će tijekom sunčane subote. Od nedjelje pretežno vedro, vrlo stabilno, uglavnom mirno i malo toplije.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!