U srijedu ponegdje malo kiše, većinom i jugo, a navečer jača bura

15.03.2022.

20:33

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"U prvom dijelu ožujka oborine je bilo malo, ponegdje i nimalo. Tako će uz promjenjivu naoblaku biti i sljedećih dana, pri čemu će kiša biti najčešća u srijedu, kada će na Jadranu još prevladavati jugo.

Od vikenda posvuda pretežno sunčano. Sjeveroistočni i istočni vjetar donijet će i hladniji zrak, na kopnu i ponovno jutarnje "minuse". Srećom za mnoge - neće osobito jako zahladnjeti, ali će Jadranu puhati druga "marčana" bura. Stoga će u nedjelju, na prvi dan kalendarskog proljeća, temperatura zraka na Jadranu biti samo malo niža od prosjeka za doba godine.", sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu ponegdje malo kiše, većinom i jugo, a navečer jača bura

Tomislav Kozarić, dip. ing.: "U srijedu u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, uglavnom u prvom dijelu dana. Slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak okrenut će na sjeverozapadnjak, a prema kraju dana pojačan sjeverni vjetar. Jutro zamjetno toplije nego u utorak, a poslijepodne oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najviša temperatura od 15 do 19 °C, poslijepodne uz sunčana razdoblja, a jutarnja također zamjetno viša nego u utorak. U prvom dijelu dana bit će više oblaka, osobito u noći i ujutro mjestimice i malo kiše, vjerojatnije u sjevernijim područjima. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, poslijepodne i navečer zapuhat će sjeveroistočni.

I u srijedu na zapadu zemlje podosta oblaka, a uglavnom u gorju ponegdje može pasti malo kiše. Poslijepodne na sjevernom Jadranu sunčanije. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na moru i jugo uz malo, u početku i umjereno valovito more. Navečer će zapuhati sjeveroistočnjak i bura. Najviša temperatura od 12 do 17 °C, a nakon više od 15 dana s jutarnjim "minusima", mraza ujutro neće biti ni u Lici.

U Dalmaciji djelomice sunčano, na otocima i pretežno, a uz više oblaka uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije lokalno može biti pokoje kapi kiše. Puhat će slabo, u prvom dijelu dana i umjereno jugo te jugozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more. Poslijepodne temperatura od 14 do 16 °C.

Jug Hrvatske također djelomice sunčan uz slabo i umjereno jugo i istočni vjetar, koji će poslijepodne oslabjeti uz smirivanje mora. Jutarnja temperatura od 5 °C u zaobalju do 10 °C na obali, dnevna oko 15 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo i ponovno većinom hladnije

"U četvrtak u unutrašnjosti uglavnom suho, te umjereno do znatno oblačno, osobito u gorju i na istoku, a u petak će biti duljih sunčanih razdoblja. U subotu pretežno sunčano. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar s kojim će pritjecati hladniji zrak, pa će vikend ponovno pratiti negativna jutarnja temperatura.

Na Jadranu pretežno sunčano, tijekom vikenda i vedro, a puhat će umjerena i jaka bura koja će ponajprije podno Velebita imati olujne udare. U četvrtak toplije, zatim temperatura u blagom padu, no uz buru će se doimati da je hladnije.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!