21:33 / 14.05.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u subotu djelomice sunčano, ali nestabilno

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Kao u pjesmi: "Ljubav nije nestala, samo se sakrila.", jednako se dobro kod nas posljednjih dana skrivaju stabilno vrijeme i vrućina. Sakrili se, čini se, u Arktičkom krugu, gdje je u četvrtak u ruskom gradu Nizhnyaya Pesha izmjereno 27 °C, a pri tlu kraj Barentsova mora čak 30 °C!

Kod nas, međutim, i dalje uglavnom oko 20 °C, uz nestabilnu atmosferu. Mjestimična kiša moguća je gotovo svugdje, no ipak češća i izraženija krajem nedjelje i početkom ponedjeljka. U utorak sve rjeđe, a sredinom sljedećega tjedna moglo bi napokon biti malo manje nestabilno, pa čak i uglavnom suho.", zanimljiva je meteorološka informacija iz svijeta i sažeta tjedna prognoza za Hrvatsku koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

I još je, osim uobičajene prognoze po područjima za sljedeće dane, pripremio i posebnu vjerojatnosnu prognozu kiše po područjima tijekom vikenda: "I dok će pogledi mnogih i tijekom vikenda biti uprti u nebo s pitanjem hoće li, gdje i kada iz mnogobrojnih oblaka pasti kiša, možda će za odgovore pomoći ove procjene vjerojatnosti padanja kiše po područjima. Primjerice, gotovo sam siguran da će na jugu Hrvatske kiše biti u subotu, ali ne i u nedjelju, a u središnjoj Hrvatskoj obratno, dok je u prosjeku najmanja vjerojatnost za kišu tijekom vikenda na srednjem Jadranu."


U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

I u subotu djelomice sunčano, ali nestabilno

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U subotu će u na istoku Hrvatske suhih, pa i sunčanih razdoblja biti osobito ujutro, a poslijepodne će pljuskovi biti relativno česti. Vjetar će uglavnom biti slab, a najviša dnevna temperatura oko 21 °C.

Premda često suho i djelomice sunčano vrijeme u središnjoj Hrvatskoj ipak neće biti posve stabilno, a poneki pljusak najizgledniji je uz granicu sa Slovenijom i u Moslavini. Jutarnja temperatura od 9 do 12 °C, a danju između 19 i 22 °C.

Sunčana razdoblja bit će osobito česta uz većinom suhu obalu Istre i na otocima sjevernog Jadrana, dok će s promjenjivom naoblakom na širem riječkom području i u gorju vjerojatno biti povremene kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar i bit će malo toplije nego u petak.

Na sjeveru Dalmacije djelomice sunčano, a južnije pljuskovi i grmljavina, osobito u prvom dijelu dana. Jugo će zamijeniti sjeverozapadnjak na umjereno valovitom moru, a duž obale umjeren zapadnjak. Ujutro u unutrašnjosti oko 10 °C, na obali do 15 °C, a danju oko 20 °C.

Najnestabilnije će biti na najjužnijem dijelu Hrvatske, gdje bi pljuskovi i grmljavina osobito u prvom dijelu dana mogli biti izraženi. Sjeverozapadni vjetar puhat će duž obale, a prema otvorenome moru do sredine dana može biti jakog juga. Temperatura se neće znatnije mijenjati."

I dalje promjenjivo

"Sljedećih dana gotovo bez promjene pa će se i dalje izmjenjivati oblačna i sunčana razdoblja, a povremeno će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, u kopnenom području vrlo čestih krajem nedjelje i u prvom dijelu ponedjeljka, kada je lokalno moguća i obilnija oborina, osobito u gorju. U utorak ipak naznake smirivanja pa će kiša u mnogim mjestima izostati.

I na Jadranu promjenjivo i nestabilno, ali u Dalmaciji u nedjelju unatoč jugu često bez kiše, kao i opet u utorak. Kiša će biti češća na sjevernom dijelu, a lokalno obilna osobito u relativno vjetroviti ponedjeljak. Temperatura se uglavnom neće znatnije mijenjati.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.


Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!