U utorak barem djelomice sunčano i toplije, ujutro ponegdje magla

19:25 / 14.03.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon perioda sunčanog i za ožujak neobično hladnog vremena, jačanje jugozapadnjaka i juga nagovještava toplije, ali i promjenjivije vrijeme, osobito u prvom dijelu ovog tjedna. Najviše oblaka bit će u srijedu kada ima i najviše izgleda za kišu. Od četvrtka opet sve više sunčanih razdoblja, ponegdje vjerojatno i jutarnje magle, a povremeno umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar nosit će ponovno hladniji zrak. Na Jadranu prema vikendu uglavnom sunčano i opet malo hladnije. U četvrtak će zapuhati jaka bura koja će rastjerati oblake.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" komentirao je i temperaturu zraka prva dva desetodnevlja ožujka, kao i skoro ponovno jačanje bure:

"Neki ljubitelji pučkih vjerovanja računat će ovotjednu buru kao drugu ovog ožujka. Koja je god, pojačavat će osjet hladnoće, a i bez obzira na taj osjet, jasno je da ovogodišnjem ožujku nedostaje topline. Zatopljenje pred nama samo je kratkotrajno i na kopnu ćemo "minuse", izgleda, opet spominjati već idući vikend."


U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak barem djelomice sunčano i toplije, ujutro ponegdje magla

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, uz umjerenu naoblaku. Ujutro samo neznatno toplije, uglavnom oko -2 °C, pa će ranoraniocima i dalje biti hladno, ali danju uz slab do umjeren vjetar s juga konačno proljetna temperatura - između 14 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro većinom mirno s temperaturom od -2 do 2 °C, a popodne će jugozapadnjak jačati na umjeren, ponegdje s jakim udarima. Najviša temperatura od 15 do 17 °C.

Na zapadu najoblačnije, uz promjenjivu naoblaku pa će biti i barem kraćih sunčanih razdoblja. More mirno, vjetar na sjevernom Jadranu slab južni ili jugozapadni, dok će u gorju biti razmjerno vjetrovito, osobito u Gorskom kotaru. Jutarnja temperatura zraka u gorju i unutrašnjosti Istre od -3 do 1 °C, na obali od 3 do 7, a dnevna između 12 i 15.

Danju podjednako toplo - oko 15 °C bit će i u većinom sunčanoj Dalmaciji. Ujutro u unutrašnjosti može biti slabog mraza, na obali najniža temperatura od 4 do 7 °C. Vjetar će mjestimice gotovo posve izostati, a ponegdje će biti slabog juga ili vjetra s mora, koje će, kao i drugdje - biti većinom mirno, rijetko gdje malo valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske djelomice ili čak pretežno sunčano te malo toplije nego u ponedjeljak, najčešće bez vjetra. Ponegdje slabo jugo ili zapadni i jugozapadni vjetar, većinom u drugom dijelu dana. Najviša temperatura oko 15 °C."

U srijedu ponegdje malo kiše pa većinom suho, ali i hladnije

"Mjestimične kiše na kopnu će biti u srijedu, zatim uglavnom suho i sve sunčanije, ali i opet hladnije. Nakon jugozapadnjaka okrenut će na umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a po kotlinama bi ujutro moglo biti i magle.

Na Jadranu u srijedu promjenjivo uz umjereno jugo i južni vjetar. Većinom suho ili s vrlo malo kiše mjestimice na sjevernom Jadranu. Od četvrtka opet pretežno sunčano i razmjerno vjetrovito, uz buru.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!