U zadnjem tjednu ove zime zaboravimo na lagane kostime

14.03.2021.

19:26

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

"U nedjelju je sa sjevernim vjetrom pad temperature na kopnu bio nagao i drastičan, a kišu je u gorju zamijenio snijeg uz zimske uvjete na cestama. U novome tjednu vrijeme neće biti ni približno intenzivno, barem ne do četvrtka, a daljnji pad temperature bit će polagan. No neće biti stabilno, pa će mjestimice biti slabih oborina, uglavnom na kopnu, i to pogotovo u utorak. Prema kraju tjedna izgledna je nova promjena vremena s kojom bi i na moru opet bilo kiše. Bura već u ponedjeljak slabi i okreće na sjeverozapadnjak pa se ni ova baš i ne može nazvati onom pravom "marčanom".", prognozirao je i komentirao Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto.

U ponedjeljak promjenjivo i hladnije, još ponegdje uz oborine

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu do sredine ponedjeljka još većinom oblačno, u najistočnijim krajevima i s kišom, a zatim sa zapada djelomično razvedravanje. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak, uz koji najviša temperatura uglavnom neće prelaziti 10 °C, a jutarnja će biti između od 2 i 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomično razvedravanje, u najsjevernijim i najzapadnijim krajevima već ujutro, pa se temperatura može spustiti i do 0 °C. Poslijepodne uz sunčana razdoblja između 10 i 12 °C. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Na zapadu zemlje oborine će do jutra prestati, a zatim se i prolazno razvedriti. No uz promjenjivu naoblaku u Gorskom kotaru danju je još moguća poneka pahulja. Umjeren, na udare i jak sjeverni vjetar i bura će slabjeti i na sjeverom Jadranu okrenuti na sjeverozapadnjak, uz smirivanje mora. U gorju ujutro treba pripaziti zbog mogućnosti poledice, a najviša temperatura bit će od 6 °C u Gorskome kotaru do 14 °C na otocima i u Istri.

I u Dalmaciji ujutro prestanak oborina, a do sredine dana i razvedravanje. Umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, ponegdje i s olujnim udarima, okrenut će na sjeverozapadnjak i poslijepodne postupno slabjeti, uz smirivanje valovitog mora. Bit će hladnije nego u nedjelju, uz najvišu temperaturu od 10 do 13 °C.

Uz podjednaku temperaturu, razmjerno hladno u ponedjeljak će biti i na jugu Hrvatske, gdje će se oblaci najdulje zadržavati, a kiše će još biti u noći i prijepodne. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, lokalno s olujnim udarima, te valovitim i jače valovitim morem. Prema kraju dana vjetar u slabljenju, a more u smirivanju."

U nastavku tjedna promjenjivo i još malo hladnije

"U nastavku novog tjedna u unutrašnjosti promjenjivo i još malo hladnije. Mjestimice će biti kratkotrajne slabe kiše, u gorju malo snijega, najvjerojatnije u utorak. Susnježice nakratko može biti i u nizinama. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u utorak na istoku i jači, a u četvrtak će okrenuti na sjeveroistočni.

Na Jadranu do srijede uglavnom suho i barem djelomice sunčano, a u četvrtak je izgledno naoblačenje, mjestimice i kiša. Puhat će slaba i umjerena bura, te sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U četvrtak na sjeveru jača bura, a u Dalmaciji bi trebao zapuhati istočnjak i jugo. U utorak malo toplije, a zatim ponovno niža temperatura.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!