Srijeda pretežno sunčana i razmjerno topla, ali ujutro na kopnu mraz, magla

14.02.2023.

15:23

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Do kraja tjedna nastavlja se uglavnom suho i sunčano vrijeme, u srijedu i četvrtak još uz čestu maglu koja se po nekim nizinama unutrašnjosti može zadržavati i prijepodne, a vidljivost će smanjivati i mjestimice na Jadranu. S jugozapadnim vjetrom kojeg će biti u nastavku tjedna bit će još toplije, uz proljetne vrijednosti dnevne temperature zraka, ali i oblačnije, posebno uzduž Jadranu i u gorju. Poneka kap kiše najvjerojatnija je krajem vikenda i početkom idućeg tjedna, a nešto ranije - već od petka - na širem riječkom području.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" podsjetila je i na emisiju "Klimatski izazov" Prvog programa Hrvatskog radija, u kojoj će u srijedu od 9:05 sati gostovati mr. sc. Melita Perčec Tadić, voditeljica Službe za klimatologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Srijeda pretežno sunčana i razmjerno topla, ali ujutro na kopnu hladno, magla

Dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu u istočnoj Hrvatskoj u većini mjesta više sunčanih sati nego u utorak, no mjestimice tek nakon jutarnje magle i niskih oblaka koji se u dijelu Posavine i Podravine mogu zadržavati i kroz prijepodne. Vjetar će biti slab, a dnevna tempertaura većinom malo više nego u utorak.

I u središnjoj Hrvatskoj po nizinama ujutro često niski oblaci i magla, a prema podnevu će se uglavnom razići te će u nastavku dana prevladavati sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura od -4 do -1 °C, a najviša dnevna između 9 i 12 °C.

Na zapadu zemlje pretežno sunčano, ponegdje i sasvim vedro. Sumaglice i magle bit će ujutro po gorskim kotlinama te ponegdje na otvorenom moru uz zapadnu obalu Istre. Vjetar većinom slab, uz obalu sjevernog Jadrana ujutro ponegdje umjerena bura, a danju sjeverozapadni vjetar s kojim će more biti malo valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još jedan u nizu većinom sunčanih dana, pri čemu je ujutro po nekim nizinama i kotlinama moguća kratkotrajna magla. Nakon ponegdje umjerene bure, veći dio dana vjetar slab promjenjiva smjera, a uz obilje sunca dnevna će temperatura dosegnuti vrijednosti oko 16 °C.

Za veljaču razmjerno visoka temperatura zraka vjerojatno će i neke na krajnjem jugu Hrvatske ohrabriti na kratke rukave u zavjetrinama i na suncu. Naime, ponovno će biti oko 9 sunčanih sati u većini mjesta pa će s jutarnjih 7, 8 °C temperatura porasti na 16 u hladu meteorološke kućice."

I u četvrtak još stabilno pa promjenjivije


"Četvrtak će također na Jadranu još imati velik broj sunčanih sati, no treba računati na mjestimice smanjenu vidljivost zbog magle i sumaglice, posebno ujutro. Od petka oblačnije, tek rijetko i uz poneku kap kiše, a vjetar će i dalje biti uglavnom slab.

U unutrašnjosti ipak prema vikendu vjetrovitije, posebno u petak i subotu kada će puhati umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadni vjetar. S njim će se oblaci gomilati i zadržavati ponajprije uzduž obale i gorja, a s južinom će biti još malo toplije. U četvrtak nakon magle ipak u dosta mjesta prevladavajuće sunčano.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i Tanjina meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!