U utorak toplije, južina, osobito popodne česta kiša, uz more i obilnija

14.02.2022.

17:18

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"U utorak česta kiša, na Jadranu i uz njega lokalno i obilnija, u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće su i pijavice. Samo u najvišem gorju može pasti i pokoja pahulja. Umjereno do jako jugo popodne će slabjeti.

Od srijede stabilnije i uglavnom suho, ali i dalje uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja te većinom umjeren jugozapadnjak i jugo, pa će i temperatura biti znatno iznad prosjeka za drugu polovinu veljače.

Za vikend opet raste vjerojatnost za malo češće oborine i na kopnu i na moru, gdje će tada puhati umjereno do jako jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak toplije, južina, osobito popodne česta kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "prvom dijelu utorka na istoku Hrvatske prevladavat će sunčano, zatim dolazi sve više oblaka, a navečer će mjestimice padati i kiša. Uz umjeren južni vjetar dnevna će temperatura porasti i do 15 °C.

Toplije nego u ponedjeljak bit će i u oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj, a izostat će i jutarnji temperaturni "minusi". Kiša će mjestimice padati od sredine dana, a puhat će većinom umjeren jugozapadnjak.

Na zapadu će prevladavati oblačno, kiša će biti česta, mjestimice moguće i obilnija, praćena grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu te u Lici. U gorju navečer može zalepršati i pokoja snježna pahulja. Bit će razmjerno vjetrovito uz umjereno do jako jugo i južni vjetar, u gorju jugozapadnjak, lokalno i s olujnim udarima, no vjetar će popodne ipak postupno slabjeti.

I u Dalmaciji vrlo nestabilno, povremeno uz kišu, lokalno moguće i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, a na moru su moguće i pijavice. Umjereno do jako jugo prema večeri će slabjeti pa će i umjereno valovito i valovito more biti u postupnom smirivanju. Temperatura iznad prosjeka za sredinu veljače, dnevna uglavnom između 12 i 15 °C.

Podjednaka temperatura i vremenska slika i na jugu Hrvatske. Oblaka će biti mnogo, povremeno će padati kiša, ponegdje moguće i obilnija, uz grmljavinu, a umjereno do jako jugo i oštro puhat će do kraja dana."

Sljedećih dana stabilnije

"Sljedećih dana vjetar će na Jadranu biti slabiji. Sredinom tjedna prevladavat će sunčano, no i dalje ne posve stabilno. Mjestimična kiša najvjerojatnija je u prvom dijelu srijede u Dalmaciji. Najviše sunčana vremena bit će u petak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati,

Na kopnu će dnevna temperatura i dalje biti znatno iznad prosjeka za doba godine. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, oborine će uglavnom izostati, a povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak, u četvrtak mjestimice i jak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!