U nedjelju toplije, ali još promjenjivo, ponegdje uz povremenu kišu

13.08.2022.

18:06

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

Iako je mjestimična subotnja kiša nekima možda pokvarila planove, pa čak i prouzročila i veće nevolje, ipak je dobrodošla za djelomično ublažavanje suše. Na nju mjestimice valja računati i u nedjelju. Ni na blagdanski ponedjeljak neće biti posve stabilno, uz moguće pljuskove uglavnom u gorju.

Od utorka, osobito srijede, pretežno sunčano i vruće, uz vrhunac vrućine najvjerojatnije u četvrtak, te uz ponovni porast i temperature mora.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju promjenjivo, ponegdje uz povremenu kišu, ali i toplije

 Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano. Oblačnije ujutro te ponovno poslijepodne kada mjestimice može pasti malo kiše. Uz slab vjetar poslijepodnevna temperatura uglavnom između 26 i 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
također djelomice sunčano, a malo kiše može pasti na krajnjem sjeveru. Nakon razmjerno svježeg jutra, najviša temperatura oko 28 ili 29 °C.

Najsvježije jutro bit će u gorju, uz temperaturu oko 10 °C, te mjestimice moguću maglu.Bit će djelomice sunčano, a poneki pljusak moguć je poslijepodne, uglavnom u Lici. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, u prvom dijelu dana uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru, zatim slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. U gorju najviša temperatura oko 25 °C, na moru oko 30 °C.

Pretežno sunčano i na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije uz umjeren razvoj oblaka poslijepodne je moguć poneki pljusak. Jutro razmjerno svježe uz temperaturu u unutrašnjosti oko 15 °C, na moru od 19 do 22 °C. Danju vrlo toplo i vruće uz slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, ujutro uz obalu bura.

Vjerojatnost za malo kiše ili poneki pljusak postoji i na krajnjem jugu Hrvatske, ali će veći dio dana prevladavati sunčano. Jutro vjerojatno mnogima ugodno uz najnižu temperaturu zraka oko 20 °C, u zaobalju i nižu, a najviša između 28 i 30 °C. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni, uz malo do umjereno valovito more."

Slijede stabilniji, sunčaniji i topliji dani, većinom i vrući


"Sljedećih dana u kopnenom području pretežno sunčano uz postupan porast temperature zraka pa će ponovno biti vruće. Uz umjeren razvoj oblaka postoji vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom u gorju.

Na Jadranu
pretežno sunčano i vruće, ali će noći i jutra još biti razmjerno ugodni. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji uglavnom u Istri. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!