U petak na Jadranu većinom sunčano, na kopnu niski oblaci i magla

13.10.2022.

19:28

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"I u petak u većini unutrašnjosti treba računati na oblačniju prvu polovinu dana, s mjestimičnom maglom, te na sunčanije poslijepodnevne sate. Bit će i toplo kao u četvrtak. Veće promjene nema ni u subotu, pa ni poslije. Osim što bi dnevna temperatura od nedjelje trebala malo porasti.

Na Jadranu pretežno sunčano, u petak prijepodne uz više oblaka na jugu, te ugodno toplo, uz sjeverozapadni vjetar i buru, koja će u petak podno Velebita biti i jaka. U nedjelju nije isključena mjestimična magla.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak na Jadranu većinom sunčano, na kopnu niski oblaci i magla

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Petak će u istočnom dijelu naše domovine početi uz dosta oblaka, nerijetko i uz maglu. Tijekom dana naoblaka će se smanjiti te će poslijepodne biti djelomice, ponegdje i pretežno sunčano. U Podunavlju će puhati slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar, a najviša temperatura vjerojatno oko 20 °C.

Podjednako toplo poslijepodne i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutarnje vrijednosti biti od 6 do 10 °C. Prvi dio dana također oblačniji, s niskim oblacima i maglom, a popodne dulja sunčana razdoblja.

Sunčanih sati neće nedostajati na sjevernom Jadranu. U gorskim pak predjelima ujutro i prijepodne umjereno i pretežno oblačno, ponegdje i maglovito, a od sredine dana sunčanije. Na moru će puhati bura, podno Velebita mjestimice s jakim, moguće i olujnim udarima, od sredine dana ponegdje će okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 20 do 24 °C na obali i otocima te između 15 i 19 °C u gorju.

U Dalmaciji najviše vrijednosti od 22 do 24 °C. Bura u jutarnjim satima, potom jugozapadni i sjeverozapadni vjetar sredinom dana i popodne, uz malo, na otvorenom i umjereno valovito more. Uz to uglavnom sunčano, u noći i ujutro mjestimice uz umjerenu naoblaku.

Više oblaka i na krajnjem jugu Hrvatske u prvoj polovini petka, a popodne će prevladavati sunčano. Jutarnju slabu do umjerenu buru od sredine dana zamijenit će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura kao i drugdje na Jadranu."

I dalje razmjerno stabilno

"I sljedećih dana na kopnu stabilno, nerijetko s maglom i niskom naoblakom tijekom jutra i prijepodneva. Jutra podjednako svježa, a dnevna temperatura od nedjelje, kada će mjestimice zapuhati jugozapadnjak, u porastu.

Na Jadranu toplo i sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, od nedjelje uz mjestimičnu maglu. U drugoj polovini vikenda u unutrašnjosti Istre mogući su lokalni pljuskovi ili poneka kap kiše", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!