U petak pretežno vedro, uz manje hladno jutro, a i danju će biti toplije

13.01.2022.

17:45

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HTV / HRT

Željni zime i hladnoće ovog su četvrtka mogli biti zadovoljni jer je najniža temperatura zraka u dosta mjesta, posebice u kontinentalnom području, bila najniža ove godine. Slijede manje hladne noći i jutra, te još topliji dani, ponegdje i osjetno, pa i gdjekad i na kopnu uz dvoznamenkastu poslijepodnevnu temperaturu zraka.

Pritom na svoje dolaze i željni suhog, stabilnog i razmjerno mirnog vremena, ali ne i oni željni snijega, koji će se sljedećih dana topiti - a novoga još nema na vidiku jer će na vrijeme nastaviti djelovati anticiklona s razmjerno suhim zrakom. Prizemni atmosferski tlak vjerojatno se neće spuštati ispod 1020 hPa. No barem će biometeorološke prilike biti povoljne.

U većini će krajeva najviše vedrine vjerojatno biti u petak, na Jadranu još i u subotu, a nakon toga najprije češća magla, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i ponegdje na sjevernom Jadranu, osobito zapadno od Istre, zatim i više oblaka, poglavito početkom novoga tjedna, kada se pojavljuje i mala vjerojatnost oborina. I pritom će biti znatno mirnije nego prošlih dana, iako u petak i subotu uz još uglavnom zamjetan vjetar, posebice na Jadranu.


U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U petak pretežno vedro, uz manje hladno jutro, a i danju će biti toplije

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčaniji od četvrtka, čak i pretežno vedar, ujutro ponegdje uz maglu, uglavnom u Posavini, dok će sjevernije biti slabog do umjerenog sjeverozapadnjaka. Najniža temperatura od -5 do -3 °C, a najviša 7 do 9 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj će noć i jutro biti manje hladni od prošlih, ponegdje uz sumaglicu pa i maglu, a uz sunce i vedrinu danju osjetno toplije, uz temperaturu 8 i 9 °C, gdjegod možda i dvoznamenkastu, kakve nije bilo od 5. siječnja.

Viša temperatura od prosječne za ovo doba godine bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu, također uz vedrinu. No, po kotlinama valja računati na mjestimičnu jutarnju maglu. Za razliku od četvrtaka, dvoznamenkasti jutarnji "minusi" uglavnom će izostati. Štoviše, bit će osjetno toplije, osobito u višem gorju. Bura će u noći napokon prestati onemogućavati normalno prometovanje, ali bi neki mogli prigovarati zbog umjerenog sjeverozapadnog vjetra, na otvorenome i jakog, koji će umjereno valovito more, ponegdje i valovito, prouzročiti i na srednjem Jadranu. Uz vedrinu, u unutrašnjosti Dalmacije i slab vjetar, temperatura zraka od jutra do poslijepodneva porast će i za više od 10 °C, što se prošlih tjedan dana rijetko događalo.

I na jugu Hrvatske će mnogima biti ugodno toplo, ne samo zbog blagog porasta temperature zraka, nego i zbog većinom slabijeg vjetra od onog donedavnog. No, na valovitijem otvorenome moru nekima bi mogao smetati umjeren do jak sjeverozapadnjak.

I sljedećih dana stabilno

Stabilno će biti i sljedećih dana - suho i većinom sunčano, gdjekad i vedro. Jutra će u unutrašnjosti i dalje biti hladna, a dnevni porast temperature zraka ovisit će o postojanju i dugotrajnosti jutarnje magle, koja je od nedjelje moguća i ponegdje na Jadranu, osobito zapadno od Istre. Prema jugu će biti više vedrine i topline. Umjerena, na udare lokalno i jaka bura puhat će uglavnom u subotu.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!