I nedjeljno jutro prilično hladno, ali danju mnogima ugodnije

12.03.2022.

14:37

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Nedjelja će obilovati suncem i vedrinom, no osobito u jutarnjim satima toplo se obucite. I početkom novoga tjedna sunčanih će sati biti napretek, a za sve željne proljetne topline sredinom tjedna će dnevna temperatura zraka, uz povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo, nerijetko porasti i iznad 15 °C. Pritom će od srijede biti i oblačnije, uz porast vjerojatnost za mjestimične oborine.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I nedjeljno jutro prilično hladno, ali danju mnogima ugodnije nego u subotu

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti prilično hladno, uz temperaturu između -8 i -6 °C. Danju obilje sunca te ipak malo toplije nego u subotu, oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj puhat će južni vjetar, osobito na sjeveru. Jutro će također biti neuobičajeno hladno, no dojam će danju itekako popravljati vedrina i popodnevna temperatura oko 10 °C.

Najhladnije jutro bit će u gorju te u unutrašnjosti Istre, ponegdje i ispod -10 °C, dok uz obalu sjevernog  Jadrana temperatura uglavnom od 0 do 3 °C. Nastavit će se stabilno i pretežno sunčano vrijeme, a zapuhat će mjestimice umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo.

Jugo će se najviše osjetiti na dalmatinskim otocima, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. I u Dalmaciji obilje sunca, ali i neuobičajeno hladno vrijeme za ovo doba godine. U unutrašnjosti će se ujutro mjeriti temperaturni minusi, a na obali jutarnja temperatura bit će samo malo iznad 0 °C. Dnevna od 10 do 12 °C.

Podjednako razmjerno hladno i na jugu Hrvatske, a na nebu gotovo bez oblačka. U noći i ujutro još mjestimice slaba do umjerena bura, potom jugozapadnjak, prema otvorenome moru i jugo."

Porast temperature, ali i naoblake i vjerojatnosti za kišu


"Jugo i jugozapadnjak puhat će na Jadranu i idućih dana. Iako će prevladavati sunčano, oblaka će biti sve više pa od utorka na širem riječkom području može pasti i koja kap kiše. Temperatura u postupnom porastu.

I na kopnu sve toplije. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak te će se danju često mjeriti i iznad 15 °C. Bit će oblačnije nego za vikend, a malo kiše može pasti u srijedu ponajprije na istoku gdje će zapuhati i jak sjeverozapadnjak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!