U četvrtak bez znatnije promjene - malo kiše na kopnu i na jugu

12.10.2022.

18:12

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

Razmjerno stabilno pa i toplo, ali posvuda ne i suho - jedan je od najkraćih opisa vremena u Hrvatskoj sljedećih dana.

Pritom će povremene mjestimične slabe oborine u kopnenom području i na južnom dijelu Jadrana biti u četvrtak i petak, zatim pretežno suho, od nedjelje i osjetno toplije nego što je uobičajeno - kao da nije listopad!?
Na Jadranu će pritom zasigurno još biti kupača, jer se ni more neće znatnije ohladiti, budući da će izostati neki jak vjetar. No, povremeno umjereni će puhati - najčešće sjeverozapadni, u nedjelju pak na sjevernom dijelu jugo, uz koje će mjestimice pasti i malo kiše.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak bez znatnije promjene - malo kiše na kopnu i na jugu

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu nastavlja se razmjerno stabilno, iako u četvrtak vjerojatno ne baš sasvim suho. Dakle, može biti samo slabe mjestimične oborine - rosulje, pa i kiše. Ujutro ponegdje magla uz najnižu temperaturu zraka oko 10 °C. Poslijepodne vjerojatnija sunčana razdoblja, a najviša temperatura većinom 19 °C.

Ni u središnjoj Hrvatskoj nema znatnije promjene temperature zraka, a ni ostalih vremenskih obilježja - oblačnije će biti u prvom dijelu četvrtka, uz mogućnost za lokalno slabu oborinu, ujutro mjestimice i maglu. Poslijepodne više sunčanih sati.

Podjednako i u gorskom području, dok će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčano, uglavnom uz visoke oblake, osobito u noći i ujutro, kada će još ponegdje biti umjerene bure, najčešće podno Velebita. Najniža jutarnja temperatura zraka između 6 i 10 °C, te od 12 uz obalu do 17 °C na udaljenijim otocima. Najviša poslijepodnevna temperatura oko 23 °C, u gorju 15 do 18 °C.

I u Dalmaciji temperatura zraka oko prosječne za ovaj dio listopada, iako će biti dosta oblaka, ponegdje možda čak i malo kiše - vjerojatnije u južnijim predjelima. Uz uglavnom slab vjetar more će biti mirno ili samo malo valovito, temperature 21 °C, mjestimice i 22 °C.

Podjednako toplo i mirno more u četvrtak će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prevladavati oblačno. Velika je vjerojatnost i za mjestimice barem malo kiše ili poneki pljusak, a može i zagrmjeti. Pritom će se dnevna temperatura zraka malo sniziti u odnosu na srijedu, najviša će biti oko 22 °C."

I dalje razmjerno toplo

"I u nastavku tjedna bez znatnije promjene temperature i zraka i mora na Jadranu, premda će petak i subota biti sunčaniji od četvrtka. Osobito će u nedjelju na sjevernom Jadranu biti više oblaka uz ponegdje moguću kišu, a slabo do umjereno jugo prolazno će zapuhati pogotovo na otvorenome moru.

U većini unutrašnjosti do subote će biti kao u srijedu i četvrtak, u petak još rijetko i uz slabu oborinu. U nedjelju se, uz jačanje jugozapadnjaka, znatno povećava vjerojatnost za osjetan porast dnevne temperature zraka i pretežno sunčano vrijeme.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!