U srijedu opet oblačnije i vjetrovitije, većinom na kopnu i malo kiše

12.10.2021.

15:05

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Nakon kratkog predaha od oborina u utorak, u srijedu ponovno mjestimična kiša, samo u najvišem gorju i poneka pahulja. Od četvrtka slijede uglavnom suhi dani, uz podosta sunčanih sati, osobito na Jadranu. Po nizinama i kotlinama unutrašnjosti magla će se gdjegdje duže zadržavati, a bit će i povećana vjerojatnost za mraz. Puhat će u gorju čest sjeveroistočnjak, a na Jadranu će biti još vjetrovitije. Bura će ojačati u srijedu ujutro pa će mjestimičnih i povremenih ograničenja u prometu biti zasigurno sve do subote kada slijedi njezino postupno slabljenje.", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na novosti u odvijanju projekta METMONIC, zahvaljujući kojemu ćemo, između ostaloga, napokon imati radarske slike oblaka iznad cijele Hrvatske, a nove meteorološko-oceanografske plutače. Njihovo je sastavljanje završeno u Splitu te slijedi testiranje i priprema za operativni rad - bilježenje "stanje mora i mnogobrojnih ostalih podataka na pučini Jadranskog mora." Mnogi od tih podataka moći će se pratiti i u HRT METEO aplikaciji:


U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U srijedu opet oblačnije i vjetrovitije, većinom na kopnu i malo kiše

dr. sc. Tanja Renko: "U istočnoj Hrvatskoj srijeda ponovno oblačnija, a mjestimična kiša najvjerojatnija je sredinom dana, i to ponajviše u Posavini i zapadnoj Slavoniji. Uz umjeren, na udare čak lokalno i jak sjeverozapadnjak bit će svježe.

I u središnjoj Hrvatskoj nakon hladne noći i jutra, ponegdje uz mraz pa i maglu, prvi dio dana oblačan uz malo kiše, a popodne smanjenje naoblake, što će ponovo povećati vjerojatnost nastanka magle potkraj dana. Dnevna temperatura niža nego u utorak.

U gorju veći dio dana hladno. Najviša temperatura rijetko će biti od 10 °C, a dojmu hladnoće pridonosit će umjeren i jak sjeveroistočnjak te kiša, koja će najčešće padati sredinom dana. Uglavnom iznad 1000 metara moguće su i snježne pahulje. Na sjevernom Jadranu će s jakom i olujnom burom oblaka biti manje, posebice na otocima. No, ponešto kiše može pasti uzduž Velebitskog kanala.

Vjetrovito
će biti i u Dalmaciji, te promjenjivo oblačno, ali ipak prevladavajuće suho vrijeme pa će s jutarnjih 10 do 13 °C danju porasti na oko 19 °C, odnosno u unutrašnjosti s oko 7 °C na oko 15 °C.

Na jugu Hrvatske će u prvom dijelu dana biti manje vjetrovito nego u utorak, a bura će ponovno jačati u večernjim satima. Pritom i valovitost mora. Više sunčana vremena bit će u poslijepodnevnim satima."

U nastavku tjedna sunčanije, na Jadranu i razmjerno vjetrovito

"U nastavku tjedna vrijeme na Jadranu obilježit će jaka i olujna bura s kojom će često biti i ograničenja u prometu. No, zato sunčana vremena neće nedostajati te nakon manjeg pada temperature u četvrtak, od petka će malo porasti.

Na kopnu također stabilnije te uglavnom suho, a nakon mjestimične jutarnje magle pa i mraza danju će biti duljih sunčanih razdoblja. Pritom će u nizinama vjetar tek povremeno biti umjeren, a u gorju ipak vjetrovitije uz sjeveroistočnjak, svako toliko i jak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!