I u četvrtak većinom sunčano, ali uz hladnije jutro i slabljenje bure

12.01.2022.

18:21

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HTV / HRT

"Vrijeme se stabilizira, vjetar slabi i promet se normalizira, ali jutarnja se temperatura snižava.

Na kopnu će, nakon vrlo hladnog jutra u četvrtak, temperatura idućih dana porasti, ali će ujutro i dalje biti mraza. Pritom će diljem Hrvatske prevladavati sunčano, u pojedine dane uglavnom na kopnu povremeno s umjerenom naoblakom, a u nedjelju vjerojatno i maglom.

Početkom idućeg tjedna opet većinom hladnije i oblačnije, uz moguće mjestimične slabe oborine.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

I u četvrtak većinom sunčano, ali uz hladnije jutro i slabljenje bure

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U četvrtak će u istočnim predjelima Hrvatske prevladavati sunčano, uglavnom poslijepodne mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar slab, navečer ponegdje umjeren zapadni. Jutro zamjetno hladnije nego u srijedu, uz najnižu temperaturu zraka i oko -8 °C, a danju će biti podjednako hladno kao u srijedu.

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i u središnoj Hrvatskoj. Vjetar uglavnom slab jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 2 do 5 °C, a najniža jutarnja oko -6 °C.

Najhladnije, lokalno moguće i ispod -10 °C, u četvrtak će biti u gorskim predjelima, gdje će vjetar oslabjeti i noć biti vedra. Danju na zapadu Hrvatske sunčano, u gorju uz povremeno umjerenu naoblaku. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena i jaka bura, a navečer će okrenuti na sjeverozapadnjak. Iako će osobito podno Velebita još biti olujnih udara, moći će se prometovati.

U noći i ujutro bura će i u Dalmaciji još mjestimice biti jaka. A danju, uz njezino slabljenje i obilje sunca, bit će mnogima ugodnije nego što je bilo u srijedu. Najviša dnevna temperatura od 7 °C u Zagori do 12 °C na obali, a uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije ujutro blagi "minusi".

Na jugu Hrvatske jutarnji mraz uglavnom u dolini Neretve i u Konavlima, dok će na obali ujutro biti i do 5 °C. Uz sunce i vedrinu, najviša će temperatura dosezati i 13 °C. Puhat će umjerena, u početku još ponegdje i jaka bura uz umjereno valovito, a na otvorenom i valovitije more."

I u nastavku tjedna stabilno


"U petak u unutrašnjosti sunčano, zatim povremeno umjerena naoblaka, a pogotovo u nedjelju vjerojatna je i magla koja se može dugo zadržati. Vjetar većinom slab. Jutra će biti manje hladna, ali i dalje uz temperaturne "minuse", a danju će biti toplije, ponajprije u petak.

Na Jadranu u nastavku tjedna sunčano i još toplije - dnevna temperatura na srednjem i južnom dijelu u subotu će biti i oko 15 °C. Najprije će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, u subotu prolazno i jača bura, a zatim jugo pa će u nedjelju na sjeveru biti više oblaka.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!