U subotu sunčano i toplije, ponegdje i vruće, na moru uz buru pa maestral

11.08.2023.

15:01

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Za vikend i početkom novoga tjedna posvuda stabilno - sunčano i toplije, sve češće i vruće, a na Jadranu još samo ponegdje u noći i ujutro jaka bura, danju maestral.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu sunčano i toplije, ponegdje i vruće, na moru uz buru pa maestral

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj oblaka biti još manje nego u petak, te će biti prevladavati vedro uz slab vjetar. Jutro još podjednako svježe, najniža temperatura oko 12 °C, a danju će dosezati 28-29 °C. Ujutro u Posavini lokalno može biti kratkotrajne magle.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano, također ujutro uz rijeke nakratko uz mogućnost magle. Vjetra uglavnom neće biti. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 14 °C, dakle još razmjrno svježe, no danju malo toplije uz najvišu temperaturu između 27 i 29 °C.

Obilje sunca u subotu i na zapadu zemlje, u gorskim predjelima danju ponegdje uz malo oblaka, ujutro po kotlinama lokalno i kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu u početku slaba i umjerena bura, podno Velebita mjestimice jača, a poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. More većinom malo valovito. Dnevna temperatura od 24 °C u gorju do vrućih 31 °C na obali, a po kotlinama ujutro svježe.

Sunčano bit će i u Dalmaciji uz ranojutarnju temperaturu zraka na obali oko 20 °C, u zaobalju nižu, te najvišu dnevnu od 29 do 31 °C. U noći i ujutro većinom umjerena bura, a od sredine dana jugozapadni i sjeverozapdni vjetar. More malo i umjereno valovito, temperature oko 25 °C, kao i drugdje na Jadranu.

I jug Hrvatske u subotu sunčan, najčešće uz vedrinu. U prvom dijelu dana puhat će umjerena, u noći i ujutro ponegdje jaka bura, a poslijepodne umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak uz umjerenu valovitost. Noć uz obalu topla, najniža temperatura od 20 do 23 °C, a danju do oko 30 °C."

Slijede stabilni i topliji dani

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U nedjelju i prvim danima idućeg tjedna na kopnu sunčano, uz postupni porast temperature. Jutra sve toplija, a danju vruće, kako i priliči sredini kolovoza. 

Sunčano i još toplije idućih dana bit će i na Jadranu, najviša temperatura zraka dosezat će i 33-34 °C. Ujutro burin, popodne zmorac.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!