I u subotu razmjerno vjetrovito, ali i pretežno suho, sunčano i toplije

10.06.2022.

17:39

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana uglavnom sunčano, još u subotu mjestimice na istoku Hrvatske s ponekim popodnevnim pljuskom, koji je u ponedjeljak i utorak moguć i mjestimice na zapadu. Dnevna će temperatura zraka do sredine sljedećeg tjedna biti uglavnom od 25 do 30 °C u većini unutrašnjosti, a na Jadranu i malo viša.

Od ponedjeljka će puhati jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u utorak na sjevernom Jadranu prolazno bura, na koju osobito treba računati u dane vikenda - i to ponegdje jaku i olujnu, posebice podno Velebita i Biokova tijekom subote.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu razmjerno vjetrovito, ali i pretežno suho, sunčano i toplije

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Subota će u istočnim hrvatskim područjima biti sunčanija i toplija od petka, ali ne i posve stabilna. I dalje će puhati sjeverni vjetar - umjeren, mjestimice i jak. U poslijepodnevnim satima treba računati na ponegdje malo kiše ili pokoji pljusak praćen grmljavinom. Najviša temperatura između 24 i 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura danju od 25 do 27 °C, a jutarnje će vrijednosti biti između 14 i 17 °C. Prevladavat će sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom, osobito od sredine dana, a vjetar će biti slab i umjeren, ponegdje na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni.

Obilje sunčanog vremena i na sjevernom Jadranu. A u gorju mjestimice umjerena i povećana naoblaka uz mogućnost za malo kiše ili lokalni pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak, uz obalu i na otocima bura i sjeverni vjetar, koji će još biti jak i olujan, poglavito podno Velebita. Temperatura će porasti do vrijednosti od 21 do 25 °C u gorju te između 26 i 29 °C na moru.

Bura i sjeverni vjetar puhat će i u Dalmaciji, također ponegdje s jakim pa i olujnim udarima, osobito podno Biokova. Najviša temperatura zraka od 26 do 30 °C, uz pretežno sunčano vrijeme.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu naše domovine. Bit će sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a puhat će bura i sjeverozapadnjak koji mjestimice mogu biti jaki. More pritom malo do umjereno valovito, na otvorenom ponegdje i valovito."

Sljedećih dana toplije, ali u novome tjednu opet na kopnu nestabilno

"U nedjelju i početkom novog tjedna na kopnu pretežno sunčano te još malo toplije nego u subotu. Više oblaka prema kraju ponedjeljka u najzapadnijim područjima, uz mogućnost za lokalne pljuskove, koji su još vjerojatniji u malo nestabilniji utorak. Pritom uz sjeveroistočni vjetar u utorak malo niža dnevna temperatura.

Na Jadranu sunčano te vrlo toplo, nerijetko i vruće. U nedjelju, na sjevernom dijelu i u utorak, puhat će bura, slaba i umjerena, samo ponegdje i jaka, a u ponedjeljak jugozapadni, prema otvorenome i sjeverozapadni vjetar.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!