Petak većinom sunčan, osobito na moru, bura, na kopnu magla

10.11.2022.

19:22

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"Idućih dana u unutrašnjosti stabilno - bit će djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro i prijepodne s maglom i niskim oblacima, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati. Jutra će biti svježa, a dnevna temperatura zraka oko prosjeka za ovo doba godine.

Na Jadranu u nastavku ovog tjedna i početkom novoga barem djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno. Mjestimice će uz povećanu naoblaku biti kiše, osobito u nedjelu i srijedu. Bura će u subotu oslabjeti, a zatim vjetar većinom slab.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ.

Dakle, sljedećih će dana u većini krajeva kiša uglavnom izostati, ali kolnici mogu biti skliski zbog izmaglice pa budite oprezni u prometu, posebice ako se vraćate s proslave Martinja. A želite li saznati kako klimatske promjene utječu na vinogradarstvo - na webu HRT-a poslušajte emisiju ˝Klimatski izazov˝ Prvog programa Hrvatskog radija.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Petak većinom sunčan, osobito na moru, bura, na kopnu magla

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U petak na istoku Hrvatske djelomice sunčano povremeno s umjerenom naoblakom. Ujutro mjestimice magla i niski oblaci. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 13 i 15 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne biti magle i niskih oblaka, a od sredine dana sunčana razdoblja. Vjetar slab.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, povremeno s povećanom naoblakom. U gorju djelomice sunčano, ujutro i prijepodne ponegdje s maglom. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura pri čemu će more biti umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, uz obalu između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 11 do 13 °C, na moru između 17 i 19 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. Puhat će umjerena, već prijepodne mjestimice jaka do olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 12 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom od 18 do 21 °C.

I na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz obilje sunčanog vremena. Puhat će jaka do olujna bura, prema otvorenome moru sjeverni vjetar."

I sljedećih dana većinom suho, osobito u unutrašnjosti


"U unutrašnjosti idućih dana razmjerno stabilno - barem djelomice sunčano, ujutro i prijepodne mjestimice s maglom i niskim oblacima te uglavnom suho. Ponegdje se magla može i dulje zadržati. Vjetar većinom slab. Jutra svježa, a dnevna temperatura zraka oko prosjeka za doba godine.

Na Jadranu djelomice sunčano. Uz povremeno povećanu naoblaku ponegdje može pasti i malo kiše, osobito u nedjelju i ponedjeljak. U subotu će bura oslabjeti i u nedjelju prolazno okrenuti na istočnjak i jugo, a u ponedjeljak vjetar većinom slab promjenjiva smjera.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!