17:14 / 10.11.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak stabilno, većinom uz barem malo sunčanih sati, ali i česta magla

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Do petka će u većini krajeva biti suho uz povremena dulja sunčana razdoblja, u četvrtak osobito na Jadranu i u gorju, a po nizinama i kotlinama kopnenog područja uobičajena će biti jutarnja magla, koja se ponegdje može zadržati cijelo prijepodne.

U subotu jače naoblačenje, ponegdje i kiša na Jadranu i u gorju, u nedjelju i ponedjeljak i drugdje. Pritom sve do početka idućeg tjedna temperatura bez veće promjene, na Jadranu i razmjerno toplo, uz uglavnom umjereno katkad i umjereno jako jugo, a zatim vjerojatno barem manje zahladnjenje, na Jadranu uz jaku i olujnu buru.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" povodom četvrtka i blagdana sv. Martina podsjetila je i na neke izreke iz pučke meteorologije vezane za dugoročne prognoze za zimu, od kojih su neke napisane i u internetskom Meteokutku HRT-a. I do sada se nisu pokazale odviše pouzdanima:

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U četvrtak stabilno, većinom uz barem malo sunčanih sati, ali i česta magla

Dr. sc. Tanja Renko: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu četvrtak će većinom početi s maglom ili niskom naoblakom. Magla će se u većini krajeva razići do podneva, no ponegdje će se tmurno vrijeme zadržati i veći dio dana pa će u tim predjelima biti hladnije.

Uvjeti za maglu i niski oblačni sloj bit će i u središnjoj Hrvatskoj, pa i četvrtak treba računati na smanjenu vidljivost, a uz podjednako hladno jutro bit će i mjestimičnog mraza. Danju u većini područja barem kraća sunčana razdoblja.

Sunčanog će vremena već od jutra biti u višem gorju. A magle ili niskog oblačnog sloja osim po kotlinama bit će i ponegdje na sjevernom Jadranu, najvjerojatnije prema otvorenom moru, te uz zapadnu obalu Istre, jer će i u tim predjelima vjetar u prvom dijelu dana posve izostati. Poslijepodne će zapuhati do umjeren sjeverozapadnjak uz koji će more biti malo valovito.

U Dalmaciji prevladavajuće sunčano, no također je magla moguća u jutarnjim satima u dijelu unutrašnjosti i ponegdje na moru. Uz obilje sunca i slab vjetar temperatura će u popodnevnim satima biti između 17 i 21 °C.

Danju za doba godine ugodno toplo bit će i na pretežno sunčanom jugu Hrvatske. Uz slab, popodne samo rijetko do umjeren vjetar, more temperature oko 20 °C bit će mirno ili malo valovito."

Od petka opet nestabilnije

"U petak oblačnije, mjestimice i uz malo kiše, no vjetar i dalje uglavnom slab, tek potkraj dana jugo, koje će puhati i veći dio vikenda. U subotu i nedjelju umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom. Jutra će biti malo toplija, a dnevna će se temperatura sniziti.

U unutrašnjosti petak uglavnom suh te i dalje uz čestu maglu ili niske oblake. U subotu i nedjelju sunčana razdoblja vjerojatnija su na istoku unutrašnjosti, a kiša u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!