U srijedu većinom suho i barem djelomice sunčano

31.08.2021.

17:56

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Rujan počinje uglavnom suhim i barem djelomice vremenom. Jutarnja svježina i na kopnu mjestimična magla podsjećat će da je klimatološki počela jesen, a toplina sredinom dana da je kalendarski i dalje ljeto.

U unutrašnjosti umjeren sjeverni vjetar oslabjet će do četvrtka, a na Jadranu će prevladavati bura i sjeverozapadnjak, uz obalu mjestimice i jugozapadnjak, koje će u subotu samo prolazno zamijeniti jugo. Pritom je u subotu ponegdje moguća kiša, zatim opet stabilnije i vrlo vjerojatno malo toplije.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a, a na kraju dulje emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Premda budući prevladavajuće suhi i sunčani dani neće biti vrući, pa čak ni osobito topli - vjerujem da će mnogi u njima uživati, kao što su mogli i tijekom kolovoza, koji za razliku od lipnja i srpnja - nije bio osobito ekstreman. Srednja temperatura zraka uglavnom je samo malo viša od prosječne, unatoč iznadprosječno toplom razdoblju sredinom mjeseca, ponegdje čak i rekordno toplom. O još nekim meteozanimljovistima ovoga kolovoza i ljeta moći će se uskoro čitati u internetskom Meteokutku HRT-a."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U srijedu većinom suho i barem djelomice sunčano

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.:  "U srijedu na istoku Hrvatske uglavnom suho, samo rijetko uz mogućnost za još malo kiše. Kraći dan, večernja i jutarnja svježina, ponegdje i magla, zatim često umjeren sjeverozapadnjak bit će vjesnici nadolazeće jeseni.

Podjednako i u djelomice sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, gdje jutarnju mjestimičnu maglu valja potražiti uglavnom južnije od Save. S promjenjivom naoblakom postoji vrlo mala vjerojatnost za poneku kap kiše. Povremeno će puhati umjeren sjeverni vjetar. Ujutro oko 13 °C, danju između 21 i 24 °C.

Na zapadu pretežno sunčano. Više oblaka u gorju, gdje ujutro po kotlinama može biti i magle. Vjetar umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu i sjeverozapadni, a podno Velebita ujutro te osobito opet navečer jaka bura. Ujutro u gorju svježe, a danju oko 20 °C, na obali i otocima do vrlo toplih 27 °C.

Mjestimice i toplije bit će u pretežno sunčanoj Dalmaciji, u kojoj će puhati umjeren sjeverni vjetar i bura. Danju i sjeverozapadnjak, osobito prema otvorenome moru, koje će ponegdje biti i umjereno valovito.

Na sunčanom i toplom jugu Hrvatske temperatura će nakon jutarnjih oko 20 °C danju porasti do 28 °C, a naznake svježine bit će samo u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, tek prema otvorenome ponegdje jak. Temperatura mora na jugu i dalje oko mnogima ugodnih 25 °C."

U nastavku tjedna uglavnom suho, ponegdje vjerojatno i vruće

"Idući će dani na Jadranu biti topli i vrlo topli, tek lokalno moguće i vrući. U petak porast naoblake, a u subotu će - nakon bure, sjeverozapadnog i jugozapadnog  - okrenuti na jugo. Pljuskovi su mogući osobito u Dalmaciji.

I na kopnu
će biti barem djelomice sunčano, a iako se ne može posve isključiti ni ostalih dana, na mjestimičnu kišu treba računati tek u promjenjiviju subotu. Temperatura bez veće promjene - jutra svježa i mjestimice s maglom.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.


Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!