U petak pretežno sunčano, na kopnu i toplije, ali jutro hladnije, uz buru

30.09.2021.

15:47

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Rujan smo na kopnu ispratili svježijim vremenom, a početak listopada će ponovno obilježiti viša temperatura, posebice od nedjelje do utorka. Pritom će petak i vikend na kopnu biti u znaku uglavnom suhog vremena, a jačanje jugozapadnjaka u nedjelju će najaviti promjenjivije prilike koje će nastupiti s početkom novog tjedna.

Na Jadranu se dnevna temperatura neće znatnije mijenjati u odnosu na one zabilježene ovaj četvrtak pri čemu će petak i subota, a u Dalmaciji i nedjelja biti pretežno sunčani. No, s nedjeljom će početi razdoblje vjetrovitog vremena, na sjeveru će s jugom već biti oblačnije s mjestimičnom kišom koja će posvuda češća, a moguće i izraženija biti sredinom tjedna.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, a na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Iako će za vikend temperatura na kopnu ponovno znatnije porasti, jesenski ugođaj i dalje će biti barem kratko prisutan, a najviše će mu pridonositi kao i većinom do sada - svježija i ponegdje maglovita jutra."

A njezin kolega dr. sc. Marijan Tadin iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a pripremio je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove:

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak pretežno sunčano, na kopnu i toplije, ali jutro hladnije, uz buru

dr. sc. Tanja Renko: "Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčan, no nakon razmjerno česte jutarnje magle. Jutro i prijepodne bez vjetra, a popodne će zapuhati slab do umjeren jugoistočnjak, posebice u Podunavlju. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 21 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, uz također obilje sunčana vremena. Jutro će biti dosta svježije nego u četvrtak, ponegdje i uz maglu te većinom bez vjetra.

U višim predjelima u Gorskom kotaru i Lici puhat će barem umjeren, ujutro i jak sjeveroistočni vjetar, a jake će bure ujutro biti i duž obale sjevernog Jadrana, posebno podno Velebita. More stoga u slabljenju s umjereno valovitog na malo valovito. Veći dio dana obilježit će vedrina uz tek poneki oblak na nebu. Najviša temperatura zraka u gorju od 15 do 20 °C, duž obale i na otocima između 22 i 24 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također stabilno - pretežno sunčano i za početak listopada razmjerno toplo.

I na jugu Hrvatske većinom sunčano te danju ugodno toplo, a jutro će biti tek neznatno svježije nego u četvrtak, uz umjerenu do jaku buru."

U subotu stabilno, pa od nedjelje promjenjivije, vjetrovitije

"Na Jadranu će vikend posvuda početi sunčanim vremenom, a i vjetar će biti slab. U nedjelju vjetrovitije - zapuhat će jugo koje će u drugom dijelu dana biti i jako, a s njim će do Istre i Kvarnera, stići oblaci, ponegdje i kiša, dok će se južnije zadržati pretežno sunčano. I u ponedjeljak će se oblaci i kiša još uglavnom zadržavati na sjevernom dijelu.

U unutrašnjosti vikend u znaku porasta temperature te će u nedjelju često biti i vrlo toplo, uz umjeren jugozapadnjak, a oblaka pa i mjestimične kiše može biti u dijelu Gorskog kotara. Ponedjeljak će biti još malo topliji i vjetrovitiji uz kišu i dalje uglavnom u dijelovima Gorskog kotara.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!