U utorak većinom sunčano i malo toplije

04.04.2022.

20:16

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon hladnog jutra ponedjeljak je donio obilje sunca i malo višu temperaturu nego u nedjelju. Idućih dana bit će još toplije uz najviše sunčanog vremena u utorak te u većem dijelu srijede. Na mjestimičnu kišu treba računati na prijelazu od srijede na četvrtak. Puhat će pritom jugozapadni vjetar, u petak ponegdje i jak. U dane vikenda dolazi novo naoblačenje s kišom, a u nedjelju uz sjeverni vjetar niža temperatura. Na moru će u nedjelju vjerojatno okrenuti na buru, a prije toga u petak i subotu puhat će jugo i jugozapadnjak. Uz to za vikend, kao i na kopnu, povremeno će biti kiša. Kiše će ponegdje, uz jugo, biti i potkraj srijede te u prvom dijelu četvrtka i to uglavnom u Dalmaciji. Utorak će biti pak uglavnom sunčan te malo topliji od ponedjeljka, s jugozapadnim i sjeverozapadnim vjetrom.

Ponedjeljak je donio obilje sunčanog vremena u većinu krajeva. Oblačnije je bilo u najsjevernijim područjima te osobito na jugu zemlje. Sutra će biti posvuda uglavnom sunčano te malo toplije nego danas.

U polju povišenog tlaka pritjecao nam je danas malo topliji, u neke krajeve pritom i vlažan zrak, posebno na krajnji sjever i jug. Dotok sve toplijeg zraka nastavit će se i sutra, pri čemu će on biti siromašniji vlagom. Zato će utorak na istoku Hrvatske biti uglavnom sunčan. Samo rijetko uz rijeke ujutro može biti magle.

Vjetar ponegdje umjeren jugozapadni, a temperatura će porasti do vrijednosti između 15 i 17 stupnjeva. Jutro hladno, mjestimice s mrazom. Jutarnja temperatura u središnjim predjelima malo viša nego na istoku - od 0 do 3 stupnja.

Danju i ovdje toplije nego u ponedjeljak - najviša temperatura će biti između 16 i 18. Uz to, uglavnom sunčano, samo u Međimurju i Podravini uz povremeno umjerenu pa i povećanu naoblaku. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, kao i u gorju, a jugozapadnog će, uz zapadni i sjeverozapadni vjetar, biti i na sjevernom Jadranu. I u ovim predjelima obilje sunca tijekom dana, ujutro uz mogućnost za maglu u unutrašnjosti Istre te u kotlinama gorske Hrvatske, gdje, kao i danas, opet treba računati i na mjestimičan mraz. Dnevna temperatura većinom od 12 do 16 stupnjeva.

Vrijednosti između 15 i 17 predviđaju se sredinom dana i popodne u Dalmaciji. I tu će prevladavati sunčano, uz malo više oblaka većinom na otocima i otvorenome moru u prvom dijelu dana. U jutarnjim satima u Zagori lokalno može biti magle, a moguć je mjestimice i mraz. Puhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak na koje treba računati i na krajnjem jugu naše zemlje gdje će utorak obilježiti sunce. More pritom malo, na otvorenom ponegdje umjereno valovito. Temperatura danju oko 15 na obali i otocima te do 18 stupnjeva u zaobalju.


U srijedu porast naoblake s juga, krajem dana i u noći te u četvrtak ujutro mjestimice uz malo kiše, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i Lici, moguće i na istoku. Zatim djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Idućih dana bit će pritom još toplije nego sutra, uz jugozapadnjak, u petak mjestimice jak. I na moru povremeno više oblaka, na prijelazu sa srijede na četvrtak uglavnom ponegdje u Dalmaciji s kišom. Puhat će jugo, u petak i jako, a u četvrtak će prolazno okrenuti na sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu jugozapadni vjetar. Temperatura zraka viša nego danas i sutra.

Dakle, sutra većinom sunčano i malo toplije, a zatopljenje će se nastaviti sredinom tjedna. Uz to, utorak posvuda uz obilje sunca, a tijekom srijede će se naoblačiti s juga, prema kraju dana s kišom uglavnom u Dalmaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!