Uzrok promjeni je hladna fronta s jasno izraženim oborinskim oblacima

07.07.2022.

18:17

Autor: Tomislav Kozarić, dipl.ing DHMZ/HRT

Vremenska prognoza, 8.7.2022.

Vremenska prognoza, 8.7.2022.

Foto: HTV / HRT

I dok je u Dalmaciji danas prevladavalo sunčano i vruće, zapad Hrvatske zahvatila je jača promjena vremena s kišom i grmljavinom te izraženijim pljuskovima i pojačanim vjetrom. Hladna fronta s jasno izraženim oborinskim oblacima uzrok je spomenutoj promjeni, no sutra će se postupno raspasti, a iza nje će pritjecati hladniji zrak.

Galerija
Vremenska prognoza, 8.7.2022. , Foto: HTV/HRT
Vremenska prognoza, 8.7.2022. , Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 8.7.2022. , Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 8.7.2022. , Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 8.7.2022. , Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 8.7.2022. , Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, 8.7.2022. , Foto: HTV/HRT

U takvoj situaciji u petak će u Slavoniji i Baranji biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima. U noći još može biti i grmljavine. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Osvježit će, i za više od 5 stupnjeva, te se poslijepodnevna temperatura očekuje između 22 i 24.

U središnjim predjelima sutra će dnevna temperatura najvjerojatnije biti u rasponu od 23 do 25 stupnjeva, a jutarnja oko 15. Promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom ili ponekim pljuskom, a sunčana razdoblja češća u kasnijim popodnevnim satima. Bit će i razmjerno vjetrovito uz većinom umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, u Podravini i jači.

Podjednako će biti i u gorskoj Hrvatskoj - mjestimice kiša i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu većinom sunčano uz umjerenu i jaku, podno Velebita i olujnu buru zbog koje su mogući problemi u prometu. U gorju osjetno svježije, na obali najviša dnevna temperatura oko 29 stupnjeva, a ujutro oko 20.

U Dalmaciji postupno razvedravanje sa sjevera, a u južnijim područjima osobito će u noći i ujutro još mjestimice biti mogući pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji. Puhat će većinom jaka bura i sjeverac, a umjereno valovitom i valovitom moru će se sniziti temperatura. Kao i drugdje na Jadranu, nakon dugog niza vrućih i vrlo vrućih dana, najviša će temperatura u petak biti niža od 30 stupnjeva.

Na južnom Jadranu u prvom dijelu dana mjestimice pljuskovi s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i izraženije nevere. Nestabilno bi moglo biti još i poslijepodne, no tada će slijediti i smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura oko 23 stupnja, a najviša dnevna oko 27.

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano, a s promjenljivom naoblakom lokalno još može biti i koje kapi kiše, u subotu ponajprije na istoku, u nedjelju na zapadu. Uz povremeno umjeren sjeverni vjetar bit će razmjerno svježe za doba godine s najvišom temperaturom većinom nižom od 25 stupnjeva.

Na Jadranu će temperatura biti oko prosjeka ili malo niža s najvišom temperaturom do 30 stupnjeva. Prevladavat će sunčano uz umjerenu i jaku buru koja će u subotu još imati olujne, podno Velebita i Biokova moguće i orkanske udare.  

Bura će, nažalost, uz različite opasnosti i teškoće koje može donijeti, prouzročiti i znatno ohlađivanje mora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!