11:40 / 27.12.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Uz sve nevolje ove godine, evo nam još i jake južine

-

-

Foto: - / -

Sljedećih dana ponovno toplije, ali uz čestu kišu, na Jadranu i uz njega i obilniju. Snijega će biti samo ponegdje u gorju. Bit će i vjetrovito, uz često jako i olujno jugo i južni vjetar, gdjekad i jugozapadni, osobito početkom tjedna.
Kišnim rekordima na početku mjeseca ove su se nedjelje dodali novi pa se već sada može reći kako je ovaj prosinac najkišovitiji u znanoj povijesti mjerenja ne samo u Makarskoj, nego i Pločama i Splitu, a sljedećih će dana to postati još ponegdje, pri čemu će se postojeći rekordi još povećati. Kao i još ponešto u svakodnevici - i jedna kišna epizoda nije još ni završila u cijeloj Hrvatskoj, a već počinje nova. I to kakva!? Dostojna ne samo "uobičajenih" upozorenja na opasne vremenske pojave, nego i posebnog priopćenja državne službe čak i u nedjelju nakon dva dana blagdana, u kojem se, između ostaloga navodi: "Obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka."

Osim kiše, u mnogim mjestima i obilnije, u gorju će, unatoč zatopljenju, mjestimice padati i snijeg, a ponegdje je moguća i kiša koja se smrzava na podlozi. U ponedjeljak opasnost mjestimice prijeti i od poledice, ali će vjerojatno još veće prometne i druge nevolje prouzročiti često jako i olujno, na udare ponegdje i orkansko jugo i južni vjetar, gdjekad i jugozapadni. Mnoge rive jamačno će biti poplavljene.

Naravno, uz sve to valja spomenuti kako nova promjena vremena, južina i nagli pad pa porast tlaka djeluju i na nepovoljne biometeorološke prilike koje mogu prouzročiti i zdravstvene nevolje... Kao da nam nije dosta i postojećih?!


U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak toplije, ali vjetrovito, kišovito...

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno. Veći dio dana uglavnom suho, a navečer i u noći kiša. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak jugoistočni i južni vjetar, uz porast temperature i do 11 °C.

Toplije nego u nedjelju bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz kišu uglavnom u drugom dijelu dana, a prijepodne ponegdje moguća kraća sunčana razdoblja. Vjetar umjeren, od sredine dana i jak južni s olujnim udarima osobito u višim predjelima.

Još vjetrovitije i kišovitije na zapadu Hrvatske, gdje će prevladavati oblačno. Oborina će mjestimice biti obilna, na sjevernom Jadranu popodne praćena i grmljavinom, a u višem gorju bit će i susnježice i snijega. Zatoplit će. Puhat će jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na jugozapadnjak, a more će pritom jačati na valovito i jače valovito.

Na srednjem Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar mogu na otvorenome moru podići valove i do 5 metara, a navečer će okrenuti na jugozapadnjak. Kiša će osobito padati u drugom dijelu dana, ponegdje uz grmljavinu, a obilnija će biti u unutrašnjosti Dalmacije. Uz jaku južinu i mjestimice kraća sunčana razdoblja temperatura poslijepodne između 10 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom. Puhat će jako i vrlo jako jugo i južni vjetar, prema kraju dana ponegdje i olujan, uz uzburkano more. Najviša dnevna temperatura oko 15 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo, razmjerno toplo...

"U danima koji slijede u unutrašnjosti promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, najčešće u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Ponegdje će biti i obilnije kiše. Susnježica i snijeg samo u najvišim planinama. U utorak južni i jugozapadni vjetar i najtoplije, zatim će vjetar oslabjeti, a temperatura biti u blagom padu.

Na Jadranu i u nastavku idućeg tjedna kišovito, ponegdje s obilnom kišom, mjestimice i grmljavinom, a moguće su i poplave. U najtopliji utorak još jak južni i jugozapadni vjetar, zatim će postupno slabjeti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!