22:34 / 09.01.2021.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Uz dosadašnje teškoće, evo nam još i hladnoće

-

-

Foto: - / -

U ponedjeljak će snijeg još povremeno padati u većini unutrašnjosti, a na Jadranu će ograničenja u prometu i dalje stvarati često jaka bura, mjestimice na udare i olujna, posebice na sjevernom dijelu.
"U novome tjednu ne zanemarujte upozorenja na hladnoću, koja može utjecati na zdravlje, a posebno će biti izloženi beskućnici te stanovnici na području pogođenom potresom.", poručuje na kraju večernje emisije "Vrijeme" na HTV1 dr. sc. Tanja Renko, voditeljica Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a. I pritom dodaje: "Pred nama je tjedan koji će u svakom pogledu imati sve karakteristike zime - snježni pokrivač, jaka bura, temperatura niža od 0 °C na kopnu, a ponegdje vjerojatno i duž obale."

Snijeg će još u ponedjeljak povremeno padati u većini unutrašnjosti, pri čemu će se novi snježni pokrivač stvarati osobito u gorju, te na Banovini i Posavini. Na Jadranu će ograničenja u prometu i dalje stvarati često jaka bura, mjestimice na udare i olujna, posebice na sjevernom dijelu.

u utorak slijedi stabilizacija atmosferskih prilika i slabljenje vjetra, te uglavnom suho vrijeme, pa i barem djelomice sunčano, ali prilično hladno, ponajviše ujutro u gorju, gdje su mogući i dvoznamenkasti "minusi".


Bit će ih i u nastavku tjedna, vjerojatno i ne samo u gorju. Pritom su u srijedu opet moguće mjestimične povremene pahulje, te ponegdje prolazno jaka bura i tramontana, na istoku Hrvatske i sjeverozapadni vjetar.

Povremene oborine u većini su Hrvatske moguće i u četvrtak, kada će na većini Jadranu prolazno "zajužiti", a u nastavku tjedna će vjerojatno prevladavati suho, pri čemu će osjećaj hladnoće dodatno pojačavati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većem dijelu Jadrana bura....


U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza koju je Petra Sviličić, mag. phys. - geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a nakon dugo vremena pripremila za "Plodove zemlje".

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A na internetskim stranicama DHMZ-a možete pogledati i preuzeti kalendar za 2021. godinu s divnim fotografijama svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa, te podsjetnikom na 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak još ponegdje snijeg, na Jadranu jaka bura...

dr. sc. Tanja Renko: "U ponedjeljak će na istoku unutrašnjosti biti oblačno, uz snijeg te stvaranje novog snježnog pokrivača. Vjetar će biti uglavnom slab sjeverni, a temperatura zraka uglavnom između -2 i 1 °C.

Hladno i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će na sjeverozapadu oborine postupno prestati, a povremeno bi se moglo pojaviti i nebesko plavetnilo. Nasuprot tomu, povremenog će snijega biti veći dio dana na području Banovine, gdje može nastati novi snježni pokrivač, uglavnom do 5 cm.

U gorju će se također, uz povremeni snijeg, postojeći pokrivač još podebljati, dok će na sjevernom Jadranu, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, oborine uglavnom izostati - bit će ih ponajprije u Velebitskom kanalu, uz kišu povremeno i snijega ili susnježice. Jaka, podno Velebita i olujna bura prema kraju dana će slabjeti.

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno, samo mjestimice uz malo kiše, češće ujutro. Uz buru umjerenu i jaku, ujutro ponegdje na udare i olujnu, more će biti umjereno valovito i valovito.

Razmjerno hladno će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će temperatura zraka, s jutarnjih 3 do 7 °C, uz rijetka sunčana razdoblja porasti na samo 7 do 11 °C, pri čemu će puhati umjerena, ujutro i jaka bura. Mjestimične kiše, još moguće izraženije, bit će uglavnom ujutro."

Sljedećih dana većinom suho, barem djelomice sunčano, ali hladno

"Idućih će dana na Jadranu prevladavati suho vrijeme, te barem djelomice sunčano. U utorak i srijedu bura i sjeverni vjetar bit će umjereni i umjereno jaki, a u četvrtak će okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Bit će i dalje razmjerno hladno.

Na kopnu će sa smanjenjem naoblake od utorka noći i jutra biti sve hladniji pa će već od srijede u mnogim mjestima najniža temperatura biti i ispod -5 °C. Iako tu i tamo može pasti poneka pahulja, ponajprije u gorju, nove su oborine vjerojatne tek u četvrtak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!