22:52 / 01.11.2020.

Autor: Zoran Vakula

Utorak još bez promjene pa drukčije "meteoscene"

-

-

Foto: - / -

I u utorak posvuda suho i stabilno, pa ponegdje malo kiše, na Jadranu sredinom tjedna mjestimice jaka bura...
Kao ni prošlih dana, ni u ponedjeljak i utorak sunce i nebeska vedrina nisu i neće baš svima moći popraviti raspoloženje, ali, srećom, većini jesu i još hoće. Pritom su brojevima koji pokazuju za studeni iznadprosječno visoku temperaturu zraka mnogi vjerojatno zadovoljniji nego nekim drugim brojevima, koji se svakodnevno kojegdje spominju.

U drugom dijelu tjedna mogli bi se malo rastužiti ljubitelji topline, te pogotovo oni koji strahuju od mraza, ali će razloge za veselje i dalje imati zagovornici stabilnog i suhog vremena jer će našim dijelom Europe zagospodariti još moćnija anticiklona od postojeće. Prije nje će - u srijedu i četvrtak - samo ponegdje pasti malo kiše, uglavnom u sjevernim kopnenim krajevima, a valja upozoriti i na mjestimice jaku buru s olujnim udarima, koja će na sjevernom dijelu Jadrana puhati od potkraj srijede do vjerojatno petka prijepodne.

U nastavku slijedi u ponedjeljak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i nova agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

I u utorak još suho i stabilno, većinom i razmjerno toplo, ali česta magla

U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti barem djelomice sunčano, uglavnom ujutro uz mjestimičnu maglu, osobito u Posavini. Najniža temperatura zraka između 8 i 10 °C, a najviša oko 20 °C.

Iznadprosječno toplo za početak studenoga bit će i u središnjoj Hrvatskoj, najprije uz još češću jutarnju maglu nego na istoku, zatim gotovo posvuda uz barem malo sunčanog vremena.

I u većini gorskih krajeva, kao i na sjevernom Jadranu, sunce i nebeska vedrina vidjet će se barem sredinom dana i u rano poslijepodne, a uz tiho ili samo slab vjetar vidljivost će zbog magle i niskih oblaka najčešće i najviše biti smanjena u noći i ujutro. Najniža temperatura zraka oko 13 °C, u unutrašnjosti 3 do 8 °C, a najviša između 16 i 19 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još toplije, uz pretežno sunčano vrijeme, te većinom slab sjeverozapadni vjetar, uz obalu gdjegod zapadni i jugozapadni, te more mirno ili malo valovito. No, valja upozoriti na mjestimičnu maglu i niske oblake, osobito u unutrašnjosti.

I na jugu Hrvatske oblaka većinom malo, uz slab vjetar, a umjereni sjeverozapadni puhat će samo na otvorenome moru, koje stoga može biti umjereno valovito, temperature i dalje malo iznad 20 stupnjeva, kao i zrak sredinom dana i u rano poslijepodne. Ujutro pak od 13 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C.

Sredinom tjedna promjenjivije, vjetrovitije, na kopnu i svježije...

I sredinom tjedna na Jadranu
iznadprosječno toplo, ali sve manje - od četvrtka najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Pritom magla još samo u srijedu, tijekom koje će dolaziti sve mnogobrojniji oblaci iz kojih je moguća gdjekoja kišna kap. Do večeri će na sjevernom Jadranu zapuhati bura koja će se tijekom promjenljivo oblačnog četvrtka proširiti na veći dio obale, pri čemu su olujni udari mogući uglavnom na sjevernom dijelu. Slabjet će tijekom sve vedrijeg petka.

I u kopnenom području sljedećih dana pad temperature, u oblačniju srijedu i četvrtak ponegdje i malo kiše, osobito u središnjoj, istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, gdje će uz nedostatak ili manjak sunčanog vremena osjećaju svježine pridonositi i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Od petka ponovno sunčanije i mirnije, opet ponegdje uz jutarnju maglu, pri tlu još češći slab mraz koji će nas podsjetiti da smo u studenome, što se za vrijeme do četvrtka baš i ne može reći.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!