23:38 / 15.11.2020.

Autor: Zoran Vakula

Utorak: bura jaka i olujna, ali i kiša još gdjegod čujna

-

-

Foto: - / -

Nastavak ovoga tjedna bit će poput ponedjeljka u većini Hrvatske - promjenjiv, raznolik...
Nastavak ovoga tjedna bit će poput ponedjeljka u većini Hrvatske - promjenjiv, raznolik, povremeno s kišom, u višem gorju ponegdje i snijegom, i to uglavnom u utorak prijepodne, te na kopnu ponovno u petak. Između i poslije bit će i magle, a osobito na Jadranu i vedrine. No, barem malo sunčanog vremena bit će i u većini nizina sjeverne Hrvatske, za razliku od prošloga tjedna. Zanimljivo je primijetiti kako će atmosferski tlak stalno viši od prosječnoga, ali sa skokovitim promjenama, koje će  na Jadranu pratiti i jaka i olujna bura, najprije do srijede ujutro, pa ponovno u petak i subotu.

U nastavku slijedi u ponedjeljak poslijepodne aktualna uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, a nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremio Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U utorak sa zapada razvedravanje, ali još često i kiša, jaka i olujna bura

Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačan i kišovit. Djelomično će se razvedravati tek poslijepodne u zapadnim krajevima. Uz slab do umjeren sjeverozapadnjak temperatura zraka bit će uglavnom od 6 do 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro prestanak kiše i djelomično razvedravanje pa će jutro biti svježije, ponegdje i maglovito, a dan topliji od ponedjeljka.

U gorju hladnije, još i ujutro uz mjestimičnu kišu, u višim dijelovima i snijeg. Tijekom dana će se razvedravati, a na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. No, bit će vjetrovito, uz većinom jaku buru, ponegdje i olujnu, na udare čak i orkansku, osobito podno Velebita, pa će i more biti valovito, gdjegod i jače valovito. Temperatura zraka u nižim dijelovima gorja od 3 do 9 °C, a u Istri i uz more ujutro 5 do 10 °C, poslijepodne za sredinu studenoga oko ugodnih 15 °C.

Ni u Dalmaciji se neće moći žaliti na hladnoću, ali bi neki mogli na kišu, koja će u južnijem području padati cijelo prijepodne. Naravno, i na buru, koja će također onemogućavati normalno prometovanje i kopnom i morem.

Bure će poslijepodne biti i na jugu Hrvatske, ali prije toga još umjereno, gdjegod i jako jugo, uz valovito more. I pritom kiša česta, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, a temperatura zraka uglavnom od 13 do 17 °C.

Sljedećih dana najprije stabilnije, pa opet...

U nastavku tjedna većinom svježije, osim na Jadranu u sunčanu, čak i vedru srijedu, kada će bura oslabjeti. I u četvrtak će još biti stabilno, uz mogućnost mjestimične magle, a u petak novo jačanje bure i naoblačenje, uz možda gdjekoju kišnu kap uglavnom na sjevernom dijelu.

I na kopnu u srijedu i četvrtak većinom suho, osobito u srijedu i barem djelomice sunčano, a u četvrtak će opet magla i niski oblaci biti česta pojava, ponegdje i cjelodnevna. Ujutro može biti slabog mraza, uglavnom pri tlu. U petak ponovno kiša, u gorju mjestimice i malo snijega, a dodatnom osjećaju svježine pridonosit će i umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!