14:15 / 20.11.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Uoči Noći kazališta bura ne da do svih pristaništa

-

-

Foto: - / -

Sljedećih će dana studeni u kopnenoj Hrvatskoj opravdati svoje ime, osobito ujutro, a na Jadranu će problema u prometu biti još uglavnom tijekom subote...
"Sljedećih će dana studeni u kopnenoj Hrvatskoj opravdati svoje ime, osobito ujutro, a dnevna temperatura nerijetko će ovisiti o magli i niskim oblacima. Stabilno će biti i na Jadranu uz obilje sunca i postupni porast temperature zraka, a dobra je vijest i normalizacija prometa uz slabljenje bure u nedjelju.", sažeta je prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči Dnevnika u 19 sati ovoga petka pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi uobičajena prognoza po područjima za sljedeće dane, a još detaljnije prognoze po dijelovima Hrvatske ostalih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.
Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Subota: većinom sunčano, ali vjetrovito i hladnije

Dunja Plačko-Vršnak
, dipl. ing.: "I u subotu će biti vjetrovito, u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz umjeren sjeverni vjetar. Prevladavat će sunčano, a ujutro još može biti umjerene naoblake. Najniža jutarnja temperatura zraka između -1 i 1 °C, a najviša dnevna od 5 do 7 °C.

Relativno hladno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a osjet hladnoće pojačavat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Međutim, prevladavat će sunčano pa će se hladnoća zasigurno lakše podnositi.

Na sjevernom Jadranu vedro, uz jaku i olujnu buru, podno Velebita na udare i orkansku, te uz valovito i jače valovito more. U gorskoj Hrvatskoj nakon umjerene naoblake u prvom dijelu dana slijedi većinom sunčano vrijeme. Temperatura će od jutarnjih oko -3 °C porasti do samo 2 °C, uz umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak.

Vjetar će najvjerojatnije stvarati probleme u prometu i na srednjem Jadranu uz jaku buru, na udare olujnu pa i orkansku, te također valovito i jače valovito more. Prevladavat će sunčano, ujutro u unutrašnjosti Dalmacije i relativno hladno, a i dnevna temperatura zraka bit će niža nego u petak, uglavnom između 8 i 12 °C.

Umjerene, mjestimice i povećane naoblake prijepodne će biti na jugu Hrvatske, a zatim sve sunčanije. Puhat će jaka i olujna bura, more biti valovito i jače valovito, a najviša temperatura zraka između 10 i 13 °C."

Od nedjelje stabilnije i mirnije, ali ujutro čest mraz

"Od nedjelje u kopnenom području ponovno raste vjerojatnost za dugotrajniju maglu. Početkom tjedna oblačnije, uz mogućnost za mjestimične vrlo slabe oborine. Jutra će biti hladna, osobito u nedjelju. Dnevna temperatura u porastu, osobito u gorju, dok će u nizinama ovisiti o trajanju magle i niskih oblaka.

Bura će na Jadranu u nedjelju oslabjeti uz sunčano, gotovo vedro vrijeme. S početkom sljedećeg tjedna oblačnije, ali postupno toplije. U utorak ponovno valja računati na buru.", prognozirala je za HRT  Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za suboru značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!