09:05 / 23.11.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U utorak razvedravanje, na moru uz često puhanje

-

-

Foto: - / -

Nakon naoblačenja u ponedjeljak, već u utorak slijedi razvedravanje, na Jadranu uz većinom umjerenu buru, na sjevernom dijelu ponegdje i jaku, s olujnim udarima uglavnom podno Velebita.
Nakon naoblačenja u ponedjeljak, već u utorak slijedi razvedravanje, na Jadranu uz većinom umjerenu buru, na sjevernom dijelu ponegdje i jaku, s olujnim udarima uglavnom podno Velebita.

I u srijedu i četvrtak mirnije i uglavnom suho, na Jadranu i područjima uz njega i pretežno sunčano, ali po nizinama unutrašnjosti, osobito središnje i istočne Hrvatske, uz česte niske oblake i maglu, koja kao da nas želi podsjetiti na 102. godišnjicu povijesnog govora Stjepana Radića i njegovu poznatu rečenicu: "
Ne srljajte kao guske u maglu!"

Od petka do kraja tjedna posvuda oblačnije, uz jačanje juga i sve veću vjerojatnost za kišu, posebice na Jadranu i uz njega...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i agrometeorološka prognoza koju je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a pripremila za "Plodove zemlje".

Utorak: razvedravanje, na Jadranu uz buru, ponegdje i jaku

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Tijekom noći i jutra u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno oblačno, ponegdje s maglom, osobito u Posavini. Već prijepodne razvedravanje pa će nakon toga prevladavati sunčano. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, a najviša dnevna između 7 i 9 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ujutro uz mogućnost slabog mraza. U početku umjereno oblačno, zatim razvedravanje pa će veći dio dana prevladavati sunčano.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, ujutro ponegdje s umjerenom naoblakom. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, uz koju će more biti umjereno valovito, ponegdje i valovito. Jutro u gorju hladno, ponegdje uz slab mraz i maglu. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, uz obalu između 4 i 9 °C. Najviša dnevna od 5 do 9 °C, na moru između 12 i 15 °C.

U Dalmaciji u početku većinom oblačno, zatim razvedravanje pa će poslijepodne biti barem djelomice sunčano. Puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 0 do 4 °C, uz obalu između 8 i 11 °C, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 16 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, prijepodne uz umjerenu i povećanu naoblaku. Sredinom dana i poslijepodne djelomično razvedravanje. Puhat će slaba do umjerena bura."

Do petka stabilno, ali posvuda ne i sunčano...

"Od srijede do petka na kopnu tmurno i oblačno, mjestimice s maglom uz mogućnost rosulje, a niski oblačni sloj ponegdje će se zadržati i cijeli dan. Ujutro do četvrtka pri tlu i dalje slab mraz. Vjetar većinom slab.

U srijedu i četvrtak na Jadranu pretežno sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. U petak na sjevernom dijelu oblačnije, prema kraju dana ponegdje uz mogućnost kiše. Zadržat će se razmjerno toplo, osobito tijekom dana. Vjetar većinom slab zapadni i sjeverozapadni, a u petak će na sjevernom i srednjem dijelu zapuhati jugo koje će za vikend biti jako i olujno.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!