00:42 / 28.12.2020.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U utorak južina popušta, ali nas ciklona ne napušta

-

-

Foto: - / -

I u nastavku će tjedna biti razmjerno toplo, uz svakodnevne oborine barem ponegdje u Hrvatskoj, osobito južnijim krajevima, pri čemu će na Jadranu i dalje prevladavati južina, ali slabija nego u ponedjeljak...
I dok je bilo pitanje dana, pa i sata, za ostvarenje prognoza novih rekorda u prosinačkoj količini oborine u Poreču i Pazinu - novi ovako jaki potresi nisu se mogli prognozirati. Srećom za nastradale, sljedećih će dana biti razmjerno toplo za doba godine, ponajviše u utorak, a temperaturni "minusi" bit će rijetki i ne "debeli", uglavnom u četvrtak i petak. No, povremena kiša, pa i u malim količinama, može pridonijeti dodatnoj šteti. Kišovitije će i dalje biti u južnijim kopnenim krajevima i na Jadranu, gdje će do kraja godine "pasti" još poneki rekord.

Osim kiše, u gorju ponegdje i snijega - ostvarila se i prognoza
većinom jakog i olujnog, gdjegod na udare i orkanskog juga i južnog vjetra, mjestimice i jugozapadnog. Južina će na Jadranu prevladavati i u nastavku tjedna, ali srećom za mnoge - slabija od ove u ponedjeljak.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

KALENDAR DHMZ-a ZA 2021. godinu!

A u utorak u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" mogu se saznati detalji o izboru fotografija za kalendar DHMZ-a za 2021. godinu, u kojem su bile i fotografije nekih čak i svjetski poznatih hrvatskih fotografkinja i fotografa. Naravno, i podsjetiti se na gotovo 160 godina meteoroloških mjerenja na Griču.

Podaci mjerenja i mnogobrojne druge meteorološke informacije prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

NOVO VRIJEME

Želite li se pak podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak toplije, i dalje uz mjestimične oborine, ali manje vjetrovito

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak u istočnim krajevima većinom suho i djelomice sunčano. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Bit će iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Jutarnja temperatura od 3 do 5 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

Podjednako razmjerno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također uglavnom suho vrijeme, te promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima promjenjivo i pretežno oblačno. Mjestimice će biti i obilnije kiše, a u višem gorju moguća je susnježica i snijega. Puhat će umjeren i jak, u početku na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna od 5 do 9 °C, na moru između 12 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, pri čemu će more bitu umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 3 do 5 °C, uz obalu između 7 i 11 °C, a najviša dnevna uglavnom između 10 i 15 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, a i promjenjivo i nestabilno, uz kišu, mjestimice i izraženije pljuskovie. Puhat će umjeren i jak, u početku i olujan južni vjetar i jugo."

I dalje promjenjivo, uz povremene oborine, na Jadranu i južinu...

"Od srijede u unutrašnjosti promjenjivo, mjestimice s kišom, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a u četvrtak, uz pad temperature zraka, u gorju ponegdje može biti i snijega. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu idućih dana promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom, koja u srijedu ponegdje može biti i obilnija. Vjetar većinom slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u petak će jačati jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!