20:17 / 12.10.2020.

Autor: Zoran Vakula

U srijedu kiša na moru i uz njega zatim većeg dosega

-

-

Foto: - / -

Nastavlja se promjenjivo i razmjerno svježe vrijeme, uz češću i obilniju kišu na Jadranu i područjima uz njega, osobito tijekom vjetrovitog četvrtka...
Za razliku od utorka - od srijede do subote kiša će ponovno biti češća na Jadranu i područjima uz njega, nego u sjevernijim krajevima, pri čemu će tijekom većeg dijela djelomice sunčane srijede padati samo ponegdje i povremeno, u malim količinama, a u oblačniji četvrtak će opet biti često obilnih pljuskova, mjestimice praćenih i grmljavinom. Ponegdje će biti i olujnog nevremena, a na Jadranu su ponovno moguće i pijavice.

Nevolje će nekima opet prouzročiti i jačanje jugozapadnjaka u unutrašnjosti, te još više - juga na Jadranu, koje će u srijedu navečer biti većinom jako, gdjekad i olujno, a u četvrtak će biti još vjetrovitije i valovitije, uz češće plavljenje riva, ne samo zbog juga, nego i zbog južnog vjetra - oštra, ponegdje i jugozapadnog - lebića.

Od petka će ponovno biti više sunčanog vremena, iako do subote još ne posvuda i suhog. Svježina će se zadržati sve do početka novoga tjedna, kada se znatno povećava vjerojatnost za stabilnije i ponovno toplije razdoblje. No, prije njega, valja spomenuti u srijedu u kopnenom području pri tlu moguć mjestimičan slab mraz, a i zbog magle nužan dodatan oprez u prometu...

O važnosti ovakvih i još detaljnijih prognoza i upozorenja na opasne vremenske pojave nacionalnih meteoroloških službi, te potrebi prognoziranja učinaka tih pojava na svakodnevni život Svjetska meteorološka organizacija objavila je ovoga utorka posebno priopćenje, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

U nastavku slijedi uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Srijeda: djelomice sunčano i danju toplije, kiša većinom na Jadranu i uz njega

Veći dio srijede na jugu Hrvatske jugo će još biti slabo do umjereno. Uz promjenljivu će naoblaku povremeno padati kiša, a posebice su navečer mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Nestabilno i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, pa osim oblaka i vedrine valja računati i na povremenu kišu, napose poslijepodne, kada će i jugo jačati, a s njim i valovitost mora. Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 7 °C, uz more 9 do 11 °C, a poslijepodnevna 17 do 20 °C.

Podjednaka i na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre, gdje je pri tlu ujutro ponegdje moguć slab mraz, kao i u ujutro maglovitom gorju, gdje će pak poslijepodne biti toplije nego u utorak. Uz promjenjivu će naoblaku biti mjestimične kiše, posebice poslijepodne, kada će jačati jugozapadnjak i jugo.

U središnjoj Hrvatskoj većinom suho, te nakon česte jutarnje magle - djelomice sunčano, uz jačanje jugozapadnjaka. Najniža temperatura od 3 do 5 °C, pri tlu uz mogućnost mjestimičnog slabog mraza, a najviša uglavnom 16 i 17 °C.

Svježije jutro nego u utorak i osjetno toplije poslijepodne bit će i u istočnoj Hrvatskoj, gdje će u srijedu biti predah od kiše, uz djelomice sunčano vrijeme, te slab do umjeren jugozapadnjak.

U četvrtak kišovito, osobito na Jadranu i vjetrovito, pa...

Sljedećih dana na kopnu ponovno niža poslijepodnevna temperatura, ali viša jutarnja. I pritom i dalje promjenjivo, pri čemu u većini krajeva najoblačnije i najkišovitije u četvrtak, osobito u gorju, te unutrašnjosti Dalmacije i Istre, dok će najmanje kiše pasti u istočnoj Hrvatskoj.

I na Jadranu će tijekom toplijeg četvrtka biti često obilne kiše i grmljavine, a dodatnom plavljenju riva pridonosit će i uglavnom jak, gdjekad i olujan vjetar koji će mijenjati smjer od juga preko južnog vjetra, poznatog još i kao oštro, do jugozapadnjaka - lebića. U nastavku tjedna kiša sve rjeđa, posebice na sjevernom dijelu Jadrana, dok su na južnom još mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!