16:55 / 22.11.2020.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U ponedjeljak sve više oblaka, a i manji pad tlaka

-

-

Foto: - / -

U ponedjeljak naoblačenje, potkraj dana na sjevernom Jadranu i jačanje bure...
Nakon nedjeljnog, u većini Hrvatske najhladnijeg jutra još od početka travnja - tijekom kojega se temperatura zraka na 5 cm iznad tla u mnogim mjestima spustila čak na oko -10 °C - u novome će tjednu jutra biti uglavnom manje hladna, iako i dalje uz prevladavajuće jutarnje "minuse", u unutrašnjosti i sve češću maglu i niske oblake, posebice od srijede.
Pritom će dnevna temperatura zraka uz barem djelomice sunčano vrijeme na Jadranu biti većinom viša od nedjeljne, a na kopnu će do utorka uglavnom rasti, zatim opet padati.
A u drugom dijelu tjedna raste vjerojatnost i za padanje kiše, osobito na Jadranu i uz njega. I dok se to još može promijeniti, gotovo je sigurna prognoza u utorak ponovno ponegdje jake bure s olujnim udarima...

U nastavku slijedi uobičajena detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza koju je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a pripremila za "Plodove zemlje".

Ponedjeljak: naoblačenje, navečer na sjeveru i jačanje bure

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: 
"U ponedjeljak ujutro u istočnoj Hrvatskoj mjestimice magla, koja se može i duže zadržati ili izdignuti u niski oblačni sloj. Zatim djelomice sunčano uz postupni porast naoblake, a krajem dana ponegdje je moguća i slaba kiša. Najniža temperatura od -3 do -1 °C.

U središnjoj Hrvatskoj nakon većinom vedre noći, tijekom ponedjeljka postupno naoblačenje, a moguće su i rijetke slabe oborine, uglavnom prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura od 6 do 9 °C. Ujutro mjestimice može biti magle, a mraz će biti slabiji nego u nedjelju jer se temperatura noću ne bi trebala spuštati ispod -4 °C.

Podjednako će ujutro biti i u gorskim predjelima, te unutrašnjosti Istre, a duž obale sjevernog Jadrana slab mraz pri tlu manje je vjerojatan. Danju umjereno do znatno oblačno uz slab vjetar, a navečer će zapuhati umjerena bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do -1 °C,  a duž obale od 2 do 7 °C.

U Dalmaciji u početku većinom sunčano, u njezinoj unutrašnjosti ujutro uz slab mraz. Od sredine dana više oblaka, te mjestimice umjeren sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 13 do 17 °C.

Na jugu Hrvatske u ponedjeljak između 15 i 17 °C, ujutro većinom od 4 do 9 °C, u Konavlima uz slab mraz. Prevladavat će sunčano, u početku slaba bura, a zatim ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more."

U utorak razvedravanje, na Jadranu ponegdje jaka bura...

"U utorak u unutrašnjosti razvedravanje te manje hladno. Od srijede opet raste vjerojatnost dugotrajne, pa i cjelodnevne magle i niskih oblaka, pogotovo u nizinama. Pritom je mjestimice moguća i rosulja. O magli će ovisiti i temperatura zraka, no svakako će biti niža nego u utorak, pogotovo dnevna. Vjetar slab, u gorju u utorak umjeren sjeveroistočni.

I na Jadranu u utorak razvedravanje, najprije na sjevernom dijelu, a u srijedu i četvrtak prevladavajuće sunčano. U utorak će se bura proširiti duž cijele obale i mjestimice biti jaka, a zatim će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bez veće promjene ili još stupanj do dva viša.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!