22:35 / 24.10.2020.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U ponedjeljak kiše malo, ali jugo plavi žalo

-

-

Foto: - / -

Listopad se nastavlja promjenjivim i raznolikim vremenom tijekom kojega su neki rekordi već postignuti, a neki će se tek dogoditi. I to ne samo za listopad, nego i apsolutni.
Listopad se nastavlja promjenjivim i raznolikim vremenom tijekom kojega su neki rekordi već postignuti, a neki će se tek dogoditi. I to ne samo za listopad, nego i apsolutni!

Nakon što je još početkom mjeseca ponegdje bilo toplo kao nikada do sada u povijesti listopadskih mjerenja, pa su nakon toga izmjerene ekstremne dnevne količine oborine za listopad, u Senju čak i apsolutni rekord - do sada su već zabilježene i rekordne ukupne količine oborine za cijeli listopad, primjerice u Krku, Rabu, Senju i Zemuniku, pri čemu je senjskih dosadašnjih 509 litara kiše po četvornome metru apsolutno najveća mjesečna količina oborine, iako podaci postoje još od 1948. godine!? I to nije sve!

Povremena kiša do srijede dodatno će povećati rekorde u već spomenutim mjestima, a poneki se listopadski ekstrem može dogoditi i drugdje, i to ne samo na Jadranu i područjima uz njega, gdje će osobito tijekom utorka kiša biti češća i obilnija, nego i mjestimice u sjevernijim krajevima, gdje će ponedjeljak biti većinom suh, ujutro i maglovit. Istodobno, valja spomenuti i kako će ponegdje u južnijem dijelu Hrvatske listopad vjerojatno završiti s malim manjkom oborine u odnosu na listopadski prosjek?!

No, tijekom ponedjeljka se nećemo moći žaliti na nedostatak južine, koja će se na većem dijelu Jadrana i područjima uz njega zadržati još i u uglavnom kišoviti utorak.

Od stabilnije i većinom sunčanije srijede prevladavat će umjerena bura i tramontana. Uz sve to, bit će većinom razmjerno toplo, osobito u prvom dijelu novoga tjedna, a mjestimičan slab mraz pri tlu moguć je poslije četvrtka uglavnom u gorju.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, a nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i nova agrometeorološka prognoza koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

Ovoga je vikenda možda korisno podsjetiti i na tekst o pomicanju sata, koji je prije 2 godine napisao Jurica Miljak, dipl. ing., meteorolog PMC-a DHMZ-a, kao i na tekst istog autora iz 2016. godine, o zabludi o "zimskom" računanju vremena.

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Ponedjeljak - južina, ponegdje kiša...

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Na istoku Lijepe naše tjedan će početi sunčanim vremenom, ponegdje ujutro s maglom. Zapuhat će jugozapadni i južni vjetar, a temperatura će od jutarnjih 7 do 11 °C danju porasti do vrijednosti između 19 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro oko 10 °C, a danju oko 20 °C . Uz jaku južinu, odnosno umjeren, na udare mjestimice jak jugozapadni vjetar, dan će obilovati suncem, samo mjestimice ujutro treba računati na maglu.

Magle je moguća i u kotlinama Like. Inače, u gorju i na sjevernom Jadranu ponedjeljak će biti uglavnom sunčan, uz mogućnost za malo kiše ponajprije na širem riječkom području te u dijelu Gorskog kotara. Puhat će jugozapadnjak s jakim, lokalno moguće i olujnim udarima, a na moru jugo, prema kraju dana jako.

Jugo će prema večeri jačati i u Dalmaciji, gdje će more stoga biti umjereno valovito i valovito. Prevladavat će sunčano, no ponegdje uz više oblaka neće biti iznenađenje ako padne poneka kap kiše. Tijekom dana će temperatura porasti na oko 20 °C.

Podjednako ugodno toplo za ovaj dio listopada bit će i na jugu Hrvatske, gdje će također puhati jugo, koje će u drugom dijelu dana te u noći na utorak jačati na jako. Iako uz dosta sunčanog vremena postojat će i mogućnost za mjestimice malo kiše."

U utorak većinom kiša pa stabilnije...

"U utorak na kopnu prolazno naoblačenje s kišom, u gorju moguće i većom količinom. Na istoku Hrvatske, gdje ujutro može biti magle, vjerojatnost za oborine bit će uglavnom mala. Od srijede stabilno, uz malo nižu temperature te uz povećanu vjerojatnost za zadržavanje magle i niskog oblačnog sloja dulje kroz dan.

Od sredine tjedna na Jadranu većinom sunčano. No, u utorak povremeno kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom te nevere uz obilniju količinu oborine. Jako jugo okrenut će na jugozapadnjak, potom na buru i sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!