U ponedjeljak još toplije, potkraj dana moguće mjestimične kiše i grmljavine

19.06.2022.

18:06

Autor: HRT

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

Početkom tjedna nastavlja se sunčano vrijeme, a bit će i još malo toplije uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Potkraj ponedjeljka stići će vlažniji zrak, posebno do najsjevernijih predjela, pa mjestimične kiše i grmljavine može biti već tijekom noći na utorak. Vrućina će nakratko popustiti u utorak. U srijedu i četvrtak, iako će prevladavati sunčano, i dalje nestabilno.

Stabilnije od petka, no za pouzdaniju prognozu za kraj tjedna treba još pričekati. Na Jadranu uglavnom suho i vruće uz obilje sunčana vremena te uz slab do umjeren vjetar promjenjiva smjera.


Galerija
Prognoza vremena, Foto: HTV/HRT
Prognoza vremena, Foto: HTV/HRTPrognoza vremena, Foto: HTV/HRTPrognoza vremena, Foto: HTV/HRTPrognoza vremena, Foto: HTV/HRTPrognoza vremena, Foto: HTV/HRTPrognoza vremena, Foto: HTV/HRT

Vikend je protekao uz mirno, stabilno vrijeme. Pritom je nedjelja bila toplija, no noć i jutro u unutrašnjosti je obilježila svježina - samo 9 stupnjeva izmjereno je primjerice u Gospiću, dok je na Jadranu bilo osjetno toplije - u Dubrovniku se tijekom noći temperatura nije spuštala ispod 24.

S pritjecanjem toplijeg zraka ponedjeljak će biti još malo topliji, no krajem dana do sjevernih će predjela već stići i vlaga povezana s ovim frontalnim poremećajem.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u ponedjelljak sunčano uz uglavnom slab vjetar. Jutro će biti neznatno toplije od današnjeg, a dnevna temperatura od 32 do 34 stupnja - što je više od prosjeka za drugu polovinu lipnja.

Posljednji proljetni dan, što se kalendara tiče, i u središnjoj će Hrvatskoj biti u znaku vrućine, a nekima će biti i sparno. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak i tlak zraka bit će u daljnjem padu najavljujući promjenu krajem dana, kada u sjevernim krajevima treba računati na pljuskove, moguće i izraženije.

Na zapadu zemlje obilje sunčanih sati, štoviše u mnogim mjestima prevladavajat će vedrina. Jugozapadnjak će mjestimice biti i umjerene jakosti u najtoplijem dijelu dana. Dok će noć uz obalu često biti topla, u gorju će biti svježa.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još jedan vedar i vruć dan uz najvišu temperaturu i do 34 stupnja. Jutro tiho ili uz burin, a danju će vjetar s mora donositi manje osvježenje. A kako će mirno ili malo valovito more mamiti na kupanje, svakako izbjegavajte najtopliji dio dana - nadomak smo ljetnom solsticiju i uz vedrinu opasnost od UV zračenja vrlo je visoka.

Na Jadranu se i idućih dana nastavlja uglavnom suho i pretežno sunčano vrijeme. Temperatura zraka bit će u daljnjem blagom porastu, a to će se posebno osjetiti noću, kada će zbog nakupljanja topline sve teže dolaziti traženo osvježenje. Danju će ga mnogi potražiti u također sve toplijem moru.

U unutrašnjosti ipak malo drugačije - iako pretežno sunčano uz nestabilnu atmosferu, povremeno će biti pljuskova, pa i jačeg nevremena, češće u središnjim i istočnim predjelima.

Za planiranje aktivnosti na otvorenom najzahvalnija će biti kratkoročna prognoza, u čemu će od velike pomoći biti radarske slike.

A ljeto službeno stiže u utorak, kada će vrućina nakratko popustiti u nekim dijelovima zemlje. No već od srijede temperatura će posvuda biti iznad 30 stupnjeva.

Iako vrućina i nije neobična za lipanj, nije na odmet ponoviti već dobro nam poznate savjete o izbjegavanju napora i izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!