U početku još hladni val, pa slijedi južine bal

17.01.2021.

17:15

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Snijeg na brdu Hum na Visu, foto: Ivo Kamenjarin

Snijeg na brdu Hum na Visu, foto: Ivo Kamenjarin

Foto: - / -

Početkom novoga tjedna oborine će izostati, ali još ne i hladnoća, ponegdje u noći i ujutro čak i izraženija nego tijekom vikenda. No, uz barem djelomice sunčano vrijeme danju će biti toplije nego za vikend, osobito u utorak, kada će početi južina...
Oblaci su u većini unutrašnjosti onemogućili znatniji pad temperature zraka u noći na nedjelju, ali i pridonijeli cjelodnevnim nedjeljnim "minusima". Ujutro je na 2 metra visine u meteorološkim kućicama najniže izmjereno -11 °C u Bednji, Gospiću, Otočcu i na Zavižanu, gdje je na 5 cm iznad tla bilo čak -15 °C. U Gospiću je pri tlu bilo -14 °C, Ogulinu i Otočcu -13 °C, a znatniji "minusi" zabilježeni su i na Jadranu - u Pločama -8 °C, Splitu -7 °C, Hvaru, Rijeci i Šibeniku -5 °C, pri čemu je ispod 0 °C ujutro bilo i na 2 m visine. Osim tih "minusa", ostvarilo se i prognozirano padanje snijega ponegdje na Jadranu, čak i na Visu, gdje je na brdu Hum palo dovoljno snijega i za snjegovića.

Početkom novoga tjedna oborine će izostati, ali još ne i hladnoća, ponegdje u noći i ujutro čak i izraženija nego tijekom vikenda. Stoga i dalje postoje upozorenja na većinom umjerenu, ponegdje čak i veliku opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje. Uz barem djelomice sunčano vrijeme dnevna temperatura zraka bit će u porastu, osobito u utorak, kada će zapuhati jugozapadnjak, do kraja dana na Jadranu i jugo.

Od srijede će južina biti još izraženija, temperatura viša, čak i za siječanj iznadprosječno visoka, ali i oblaci sve mnogobrojniji pa će kiša biti sve češća, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, kasnije i u ostalim područjima, pri čemu će vjerojatno najkišovitije biti u petak i subotu...

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb -  pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak još hladnoiako suho i barem djelomice sunčano

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano i hladno, uz više oblaka u drugom dijelu dana. Ujutro je mjestimice moguća magla. Vjetar slab, sredinom dana i umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja  temperatura i do -8 °C, a najviša dnevna oko 0 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro temperatura često ispod -5 °C, mjestimice i uz maglu, a u Banovini i do -9 °C. Zatim promjenljiva naoblaka, a uz sunčana razdoblja najviša temperatura između 0 i 3 °C. Vjetar uglavnom slab jugozapadni.

Najhladije u gorju, uz najnižu temperaturu uglavnom ispod -10 °C, također uz lokalno moguću maglu. U unutrašnjosti Istre i do -7 °C, dok će na sjevernom Jadranu biti između -3 i 2 °C. Danju pak djelomice sunčano, temperatura u gorju oko 0 °C, a na moru oko 7 °C. Mjestimice umjerena, podno Velebita i jaka bura brzo će oslabjeti i prema otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji nastavak hladnog vala, ali za razliku od nedjelje, prevladavat će sunčano, osobito prema jugu. Umjerena do jaka bura postupno će slabjeti i okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura na obali uglavnom ispod 0 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije i do -7 °C, a najviša dnevna većinom između 3 i 8 °C.

Podjednaka najviša temperatura u ponedjeljak će biti i na jugu Hrvatske, a ujutro na obali oko 0 °C, u zaobalju niža. Prevladavat će sunčano uz većinom umjerenu buru koja će okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak."

U utorak ujutro još hladno pa južina...

"U utorak ujutro na kopnu još prilično hladno uz moguću maglu, a zatim hladnoća popušta. Štoviše, dolazi do osjetnog zatopljenja uz djelomice sunčano vrijeme te umjeren jugozapadni i južni vjetar, koji u srijedu i četvrtak može ponegdje biti i jači. U gorju od srijede oblačnije, povremeno s kišom.

U utorak i na Jadranu još hladno jutro, a danju malo toplije uz jugozapadni vjetar te pretežno sunčano vrijeme, ponegdje s umjerenom naoblakom. Zatim od srijede više oblaka i mjestimice kiša, osobito na sjevernom Jadranu. Uz sve izraženiju južinu u drugom će dijelu idućeg tjedna postupno zatopliti.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP
 
A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!