20:50 / 21.10.2020.

Autor: Zoran Vakula

U petak još stabilno zatim padanje ponegdje i obilno

-

-

Foto: - / -

I u petak će još do večeri biti većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo, a zatim oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, te svježije.
Niste li prošlih dana, u petak još možete uživati u većinom sunčanom i razmjerno toplom danu, ujutro samo rijetko i maglovitom, a u dijelu unutrašnjosti i vjetrovitom.

Prema večeri na zapadu će se gomilati oblaci koji su najava novog promjenjivijeg razdoblja koje će potrajati barem do srijede.
Povremeno će biti kiše, češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega, osobito u subotu, te vjerojatno od ponedjeljka navečer do srijede ujutro. Ponegdje su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a i prolazno jak vjetar...

U nastavku slijedi uobičajena prognoza po područjima, a još detaljnije prognoze meteorologinja i meteorologa Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a mogu se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i prilog o gostovanju izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i izv. prof. dr. sc. Ane Previšić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" povodom osnivanja prvog hrvatskog Centra za klimatološka istraživanja!

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

I u petak još većinom suho i sunčano, uz južinu

I u petak još u istočnoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ujutro uglavnom u Posavini uz mjestimičnu maglu, pri tlu vjerojatno i slab mraz, dok će u zapadnoj Slavoniji i Podravini biti osjetno toplije, uz slab do umjeren jugozapadnjak. Najviša poslijepodnevna temperatura zraka većinom 22 i 23 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz još češći i jači jugozapadnjak, osobito u Međimurju i Zagorju. I pritom do večeri uglavnom sunčano, zatim oblačnije, uz povećanje vjerojatnosti za kišu.

I u gorju i na sjevernom Jadranu bit će sunčana vremena, ali ujutro i mjestimične magle, zatim sve više oblaka iz kojih ponegdje već prijepodne može pasti malo kiše. No, znatno češća bit će navečer i u noći na subotu. Uz slab do rijetko gdje umjeren južni vjetar i jugo, u gorju ponegdje i jak jugozapadni, jutarnja će temperatura zraka uz more biti 12 do 16 °C, u unutrašnjosti ponegdje u Lici i samo oko 6 °C, a poslijepodne između 17 i 22 °C.

Mnogima ugodno toplo bit će i u pretežno sunčanoj Dalmaciji, osim ujutro u unutrašnjosti, gdje je pri tlu još moguć mjestimičan slab mraz. I magle će opet biti, možda i ponegdje na moru, koje će još veći dio dana uz slab vjetar biti malo valovito.

Podjednako i na jugu Hrvatske, uz ponovno mjestimice u Konavlima moguć slab mraz. No, uz slab vjetar najviša dnevna temperatura bit će od 20 do 22 °C.

Od subote opet promjenjivije...

Od subote većinom opet niža, ali i dalje na Jadranu barem oko prosječne za doba godine. Uz promjenjivu će naoblaku povremeno padati kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u subotu, na jugu još i u nedjelju prijepodne, te ponovno češće i obilnije od vjetrovitog ponedjeljka navečer pa do srijede ujutro.

I na kopnu promjenjivo, uz povremenu kišu, osobito u gorju, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok ponegdje u središnjoj Hrvatskoj do ponedjeljka navečer može i izostati. Jutra će biti većinom toplija od prošlih, ali najviša će dnevna temperatura zraka biti niža nego u četvrtak i petak.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i  METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili  METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!