U petak i subotu vrućinu će prekinuti pljuskovi i grmljavina

23.06.2022.

18:24

Autor: Mikuš Jurković/DHMZ/HRT

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

Na Jadranu se nastavlja niz vrućih dana, a u unutrašnjosti nestabilnih pa je i u četvrtak bilo lokalno kiše i grmljavine. Razlog je vlažan zrak koji će se i u petak zadržavati iznad naših krajeva u polju srednjeg tlaka u kojem se nalazi i vrlo topao zrak. 

Galerija
Vremenska prognoza, Foto: HTV/HRT
Vremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRTVremenska prognoza, Foto: HTV/HRT

Stoga su tijekom noći ponajprije u zapadnoj Slavoniji opet mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Danju većinom sunčano, a poneki pljusak moguć je uglavnom uz slavonsko gorje. Puhat će povremeno umjeren jugoistočnjak te će temperatura porasti do 31 Celzijev stupanj.

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka temperatura uz južni i jugozapadni vjetar. I ovdje nestabilno, osobito u noći kada može biti i izraženijih pljuskova. Danju barem djelomice sunčano. No popodne uz jači razvoj oblaka opet raste vjerojatnost za pljuskove koji su vjerojatni i na zapadu zemlje - najprije u noći na petak kada lokalno može pasti i veća količina kiše u kratkom vremenu, a potom, osobito uz gorja i tijekom vrlo toplog i vrućeg popodneva.

Jutarnja temperatura u gorju oko 15, a na obali od 20 do 23 stupnja. Topla noć te vruć i sunčan dan bit će sutra u Dalmaciji. Ipak u unutrašnjosti postoji mogućnost lokalnih pljuskova, osobito uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Dnevna temperatura između 30 i 33 stupnja, a osvježenje će sredinom dana pružati vjetar s mora - uglavnom jugozapadni, pri čemu će more biti malo valovito.

I na jugu pravo ljeto, sunčano i vruće - popodnevna temperatura zraka od 30 do 32, a temperatura mora 25 ili 26 Celzijevih stupnjeva - mnogima već ugodno za kupanje i osvježenje koje će donositi i umjeren jugozapadnjak, na otocima i sjeverozapadnjak. Ipak popodne, ponajprije u zaobalju uz više oblaka može biti i pokojeg pljuska.

Na kopnu još u subotu nestabilno, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu. Od nedjelje stabilnije, temperatura će osjetno rasti te se već početkom tjedna ponegdje može izmjeriti i 35 Celzijevih stupnjeva. Idući dani na Jadranu većinom sunčani, od nedjelje i vedri. Ipak u subotu postoji vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak, ponajprije na sjevernome djelu. Jutarnja i dnevna temperatura u daljnjem porastu.

Dakle, u unutrašnjosti još u petak i subotu vrućinu će lokalno prekinuti pljuskovi i grmljavina, a početkom tjedna uz stabilno vrijeme temperatura će osjetno rasti. Iako vrućine za ljeto nisu neobične, s dotokom vrlo toplog zraka s jugozapada temperatura će biti znatno viša od prosjeka pa bi u ponedjeljak mogao početi i prvi ovogodišnji toplinski val. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!