22:18 / 03.11.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak većini svježe, bura neke za kopno veže

-

-

Foto: - / -

I u četvrtak još dosta oblaka, ali samo ponegdje malo kiše. Na Jadranu mjestimice olujni udari bure...
I u četvrtak će nad Hrvatskom i okolicom biti puno oblaka, osobito nad kopnenim područjem, ali će kiše biti samo rijetko i malo. Osim većinom niže temperature nego prošlih dana osjećaju svježine pridonosit će i povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu bura, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje i jaka, s olujnim udarima.

U nastavku ovoga tjedna i početkom novoga opet slabiji vjetar te pretežno sunčano vrijeme, osobito na Jadranu i u višem gorju, dok će po nizinama biti česta magla i niski oblaci, ponegdje i dugotrajni, uz mogućnost izmaglice i rosulje uglavnom od ponedjeljka. A jutarnjeg slabog mraza pri tlu će ponegdje biti već od petka, te još češće od subote.

METEOROLOŠKI IZAZOVI 7

I dok će se neki, dakle, na kopnu od petka suočavati s izazovima jutarnjeg prizemnog mraza, a prije toga na Jadranu s ponegdje olujnim udarima bure - meteorološkim izazovima druge vrste, pa i nekim koronaviroznim, ovih se dana bave na tradicionalnom znanstveno-stručnom skupu, ove godine s temom "Meteorologija kao podrška tijelima javne uprave". Pritom nije u pitanju može li meteorologija pomoći, nego kako se ta pomoć koristi u svakodnevnom životu.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti.

Četvrtak: većinom hladnije, ponegdje kiša, na Jadranu bura

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, povremeno s kišom te umjerenim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati tijekom dana i bit će uglavnom između 9 i 13 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj će biti pretežno oblačno, uglavnom prijepodne mjestimice uz malo kiše. Prema večeri u sjevernim krajevima razvedravanje. Uz umjeren sjeverni vjetar temperatura zraka neće se znatnije mijenjati - od jutarnjih oko 8 °C do poslijepodnevnih 11 ili 12 °C.

Još hladnije bit će u gorskim krajevima, uz oblačno vrijeme, povremenu kišu te umjeren sjeverni vjetar. Sunčanije i uglavnom suho na sjevernom Jadranu, no bit će vjetrovito uz jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru te valovito more. Ipak, poslijepodnevna temperatura bit će između 16 i 18 °C.

Umjerene i jake bure bit će i u Dalmaciji, a na sjeveru su mogući i olujni udari. Uz promjenljivu naoblaku i sunčana razdoblja poslijepodne će i dalje biti razmjerno toplo, uz temperaturu zraka između 18 i 21 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, a uz više oblaka mjestimice može pasti i poneka kap kiše. Puhat će umjerena do jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka oko 15 °C, poslijepodnevna oko 20 °C."

Sljedećih dana stabilno, ali...

"Do kraja tjedna u unutrašnjosti
vrijeme će biti stabilno, uz hladnija jutra, a osobito od subote valja računati na slab mraz, i to ne samo u gorskim krajevima. Prevladavat će sunčano, osobito u gorju, dok će u nizinama biti magle i niskih oblaka koji se mogu i dulje zadržati. O njima će ovisiti i najviša dnevna temperatura zraka.

Od petka na Jadranu većinom sunčano uz slabljenje bure, a u subotu će zapuhati i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura u manjem padu uz hladnija jutra, osobito na sjevernom dijelu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!