Od četvrtka ćemo lakše disati, lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme

30.06.2021.

18:54

Autor: Petra Mikuš Jurković, dr.sc DHMZ/HRT

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

Početkom srpnja na kopnu slijede nestabilniji dani, a i temperatura će biti primjerenija dobu godine. Mjestimice će biti kiše, osobito u prvom dijelu petka, a u četvrtak su mogući i lokalni pljuskovi, ponegdje i izraženiji. Subota većinom suha, dok u nedjelju i početkom tjedna opet raste vjerojatnost za češću kišu, koja je tada moguća i na obali, lokalno praćena i grmljavinom. No do kraja ovoga tjedna na Jadranu većinom suho, uz samo poneki lokalni pljusak, najizgledniji u četvrtak u Istri. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme dani će i dalje biti vrući, a noći tople, dok će osvježenje donositi većinom umjeren sjeverozapadnjak i bura koji će u nedjelju okrenuti na jugo.


Završio je još jedan toplinski val - kraći nego prošli, ali opet razmjerno neugodan, pa je primjerice tek drugi put u povijesti mjerenja u lipnju temperatura na zagrebačkom Griču jučer bila 37 stupnjeva. A ovogodišnji lipanj i globalno je obilježen ekstremnim vrućinama i olujama. U Hrvatskoj je bio iznadprosječno topao i sušan - uz obalu i izrazito.

Početkom srpnja temperatura će biti primjerenija dobu godine, bit će i nestabilnije zbog dotoka vlažnog zraka i stvaranja plitke ciklone u sjevernome Jadranu. Stoga sutra na istoku manje vruće i nestabilno. Mjestimice su popodne mogući lokalni pljuskovi, ponajprije u zapadnoj Slavoniji i intenzivniji, a navečer i na krajnjem istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni u središnjim predjelima prolazno i pojačan, a temperatura od 26 do 28 stupnjeva. I ovdje nestabilno uz pljuskove, lokalno moguće i intenzivnije ponajprije popodne i navečer.

Najveća vjerojatnost pljuskova je na zapadu zemlje, točnije u Istri i Gorskome kotaru. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Puhat će većinom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, navečer i bura, mjestimice i umjereno jaka.

A u Dalmaciji će ponegdje biti umjereno jakog sjeverozapadnjaka i zapadnjaka, no ovdje će se nastaviti većinom sunčano i suho vrijeme. Uz obalu će i sutra mjestimice noću biti vrlo toplo, a danju gotovo posvuda vruće. Na jugu također i dalje ljetni ugođaj uz pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjeren do umjereno jak sjeverozapadni i zapadni vjetar zbog kojeg će i more biti ponegdje valovito, ali mnogima ugodno za kupanje i osvježenje, temperature od 24 do 27 stupnjeva.

Idućih dana na Jadranu temperatura će biti tek u blagom padu. Prevladavat će sunčano vrijeme, a poneki pljusak moguć je rijetko, u petak u Dalmaciji, a u nedjelju na sjevernome Jadranu što neće pridonijeti ublažavanju suše koja vlada i uz obalu i u unutrašnjosti gdje također slijede nešto nestabilniji dani s temperatururom oko prosjeka za doba godine. U petak će mjestimične kiše biti ponajprije u prvom dijelu dana, subota većinom suha, a od nedjelje opet raste vjerojatnost za češću kišu.

Dakle, iako ćemo od sutra lakše disati, ipak valja još jednom naglasiti da su mjestimice mogući i intenzivniji pljuskovi, lokalno čak i grmljavinsko nevrijeme. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!